A trepnizés alapjai 4 nap alatt – mesterséges mászótanfolyam

2017. november 4-5. és 11-12.

Igaz, hogy csak idén tavasszal alapfokúztam, de annyira csábítók a klubunk által kínált tanfolyamok, hogy a nyári alpesi után máris a Kecske-hegyi kőfejtőben tartott mesterséges tanfolyamon találtam magam. A trepnis tanfolyam meghívásos jellegű, maximum 8 fő vehet részt rajta, oktatási díjat nem kell érte fizetni.
A mesterséges mászást az alpesi trad utakat mászók tudják igazán hasznosítani, így nekik érdemes elvégezni ezt a tanfolyamot. A sportutakban is előfordul, hogy ritkábban vannak a nittek, nem fülnél vagy csípőnél (pl. Arco S1-S4), de inkább a trad utakban jellemzőbb a szellősebb biztosíthatóság. A tanfolyam szervező-oktatója, Lázár István, éppen ezért egy az Oroszlán-sziklákon tartott szintfelmérőhöz köti a részvételt.
Ha valaki elvégezte a téli és nyári alpesit, mászik az Oroszlán sziklákon, elvégzi a trepnis tanfolyamot, akkor egyenes út vezet a homokköves tanfolyamhoz. A homokköveken jól biztosítható trad utakon lehet mászni, speciális mászótechnikákat és biztosítási módszereket megismerve, melyeket kiválóan lehet a későbbiekben kamatoztatni – felkészülés a haladó tradmászó táborra a 2018-as Wilder Kaiserra.

Oroszlán-sziklák

A kétszer kétnapos képzésen heten vettünk részt: Fabók Márton, Hajdú Zsombor, Harangi János, Hegedűs Zoltán, Kovács Lilla, Márai Beáta és Szabadhegyi Máté. Sajnos nyolcadik társunk a tanfolyam kezdete előtt lesérült, így orvosi javaslatra lemondta részvételét.

1 trepni és segédkötél 1 trepni és Daisy chain

Az első hétvégén útmutatást kaptunk a Kecske-hegyi biztonságos standhelyekről, megismerkedhettünk a 4 alaptechnikával és a szükséges eszközökkel. Ekkor még a segítők által kiépített utakban tope rope biztosítással másztunk.

2 trepni állva 2 trepni ülve Ingatraverz

Kezdetben nem voltak zökkenőmentesek a próbálkozásaink, nem mindig sikerült István instrukcióinak megfelelően végeznünk a gyakorlatokat. Különösen a lábkulcsolás fontosságát nem vettük komolyan, de aztán hamar rájöttünk, hogy anélkül nem fogunk boldogulni. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, jó hangulatban telt mindkét nap.

A második szombaton már saját köztesekkel önbiztosítással gyakoroltuk a mászást. Igazuk volt azoknak, aki korábban azt mondták nekem, hogy itt aztán megtanul az ember bízni a saját maga által elhelyezett köztesekben . Jani és Zsombor már szombaton teljesítették a vizsgautat, bár Jani először abban a hitben volt, hogy ez neki csak egy próbamászás, de menet közben megtudta, ilyen lehetőség nincs, ha valaki mássza az Étert, akkor az csak élesben lehetséges.

Harangi János Hajdú Zsombor

A negyedik napon, a vizsga napján reggel megkönnyebbültünk, amikor az előre jelzéssel ellentétben szép idő lett, nem szívesen másztunk volna esőben. Miután beszereltük a köteleket és megvolt a közös bemelegítés a legendás kőtornával (egy-egy nagyobb kődarab segítségével), az első vizsgázó elkezdte a mászást. Szépen haladtunk egymást követve és egész jó eredmények születtek. A legjobb időt Zoli mászta 35 perccel, még egyszer nagy gratula neki! A vizsgát végül mindannyian sikeresen teljesítettük a másfél órás szintidőn belül.

Fabók Márton Kovács Lilla Márai Beáta
Hegedüs Zoltán Szabadhegyi Máté “Vendégmászónk” Bicsák Anna 🙂

Felvértezve a trepnis tudnivalókkal izgatottan várjuk november végi találkozót Köpüs-kőn, ahol már akár az előlmászást is kipróbálhatjuk.
Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindannyiunk nevében elsősorban oktatónknak Lázár Istvánnak, illetve a segítőknek Bisztray Dénesnek, Buzgó Botondnak, Hampl Róbertnek, Laki Istvánnak, Sepsi Örsnek és Vermes Istvánnak.

Az együtt töltött négy nap nagyon izgalmas és érdekes volt, mindenkinek csak ajánlani tudom!