MHSSz közgyűlés 2016. május 28. – Beszámoló

Időpont: 2016. május 28. 10.00-12.00
Helyszín: BigWall falmászóterem, előadóterme
Egyesületi részvevők: Buzgó Botond, Lázár István, Molnár Ildikó

A hétvégi MHSSz közgyűlésen az alábbi, egyesületünk életét is érintő kérdések kerültek terítékre:

  • A napirendi pontok előtt felszólalt az MHOK új elnöke, egyesületünk vezetőségi tagja, Lázár István, aki beszámolt a tanfolyami rendszer átalakításáról. Az új moduláris képzések a tervek szerint jövőre kerülhetnek bevezetésre. Továbbá, pár éves szünet után a TF-n újraindulhatnak a sport- és hegymászó képzések.
  • Az MHSSz Versenymászó szakága 2015. évi beszámolója alapján sikeres évet zártak, több mint 20 verseny került megrendezésre, valamint a Diák Olimpia rekordszámú részvétellel került lebonyolításra. Az MHSSz bevezetett egy online rendszert az eredmények nyilvántartására, így a továbbjutások és pontok gyorsabban ellenőrizhetőek.
  • Az MHSSz Hegymászó szakága (HSZ) lezárta a nittpályázatot az évre: négy egyesület pályázott és nyert el erőforrást mászóhelyek biztonságosabbá tételére. Ezen felül, az MHSSz vállalta a Franciabánya és a Rókahegy pályázaton kívüli felújítását. Bácskai Gusztáv, a HSZ vezetőhelyettese ezt egy igen időszerű témának nevezte, a hétvégi balesetre való tekintettel.
  • Az MHSSz közgyűlése megegyezett abban, hogy az MHSSz biztonsági ajánlásokat fogalmazzon meg a hegy- és sziklamászó tevékenységek tekintetében. Ennek kidolgozása és megvitatása a következő közgyűlésen várható. A kidolgozásban egyesületünk is aktívan részt kíván venni.
  • Az MHSSz az olasz, szlovák, horvát, cseh és szlovén szövetségekkel közösen elnyerte az Erasmus pályázatát, amelynek célja a sport népszerűsítése. Ez a pályázat mérföldkő lehet az európai szakmai kapcsolatok kiépítésében. A következő három évben öt ország szervez több, közel egy hetes programokat, amelyekre Magyarország is küld delegációt. A delegáció tagjait pályázat útján választják ki az egyesületi vezetőkön keresztül. Bővebben hamarosan tájékoztatjuk az érdeklődőket.
  • Ígéretes hír, hogy a barlangászat kikerült az extrém sportok hatálya alól, azaz a barlangász balesetek és sérülések ellátása a TB terhére történhet. Az MHSSz célkitűzése, hogy mászó sportok is kikerüljenek az extrém sport definícióból – erre külön forrás lett elkülönítve az idei MHSSz költségvetésében.
  • Zárásként megemlíteném, hogy az MHSSz is izgatottan várja, hogy a mászás hosszú távon bekerülhet-e az olimpiai sportágak közé. Idén augusztusban a Rio de Janeiro-i Olimpia alatt tartja a NOB a közgyűlését és utána fogják bejelenteni, hogy az előszűrésen átment és a szervezőbizottság által javasolt öt sportág közül (amelybe bekerült a falmászás is), melyek mutatkozhatnak be a 2020-as nyári játékokon Tokióban.

/Molnár Ildikó/