Téli alpesi hegymászó tanfolyam

5 napos gyakorlat szállással, február utolsó hetében. Feltétel az alapfokú tanfolyam sikeres elvégzése.
A tanfolyam helyszíne: Magas-Tátra, Kis-Tarpataki-völgy, Téry Ödön menedékház (2015m)

Gyere el te is téli alpesi tanfolyamunkra és tanuld meg a gyakorlatban, hogy hogyan közlekedj biztonságosan kétezer méter felett, téli körülmények között! Az alapfokú sziklamászó tanfolyam elvégzése után a nyári és a téli alpesi tanfolyam a két újabb lépcsőfok a vizsgázott hegymászóvá válás útján. Itt sajátíthatod el a téli hegymászás gyakorlati alapjait, valódi magashegyi körülmények között – a Magas-Tátra érintetlen hegyoldalain.

telialpesi

LEGKÖZELEBBI IDŐPONTOK:

2017. február 18 – 25.

Jelentkezni személyesen lehet az Excelsior klubban, csütörtök esténként 20 és 22 óra között, Mészáros Csabánál

Jelentkezési lap letöltése >>

Jelentkezési időpontok:

  • 2016. december 8.
  • 2016. december 15.
  • 2017. január 5.
  • 2017. január 12.

Mészáros Csaba
Tel.:+36-30/607-8629
E-mail: alpesitanfolyam(kukac)excelsior.hu

Nézd meg videónkat a tanfolyamról >>

Olvasd el Saci élménybeszámolóját, hogy milyen a téli alpesi tanfolyam női szemmel >>

téli alpesi wc

Gyakorlati oktatás

Napközben a környező hegyoldalakon gyakoroljuk mindazt, ami a biztonságos téli hegymászáshoz nélkülözhetetlen:

1.nap: Az adott hegység és környék bemutatása, objektív veszélyek. Ismerkedés a hóval, hómezők, lavinák. Rádiós jeladó-kereső (pieps) használata: keresés, kiásás.

2.nap: Mozgás különböző meredekségű és minőségű terepen, különböző felszerelésekkel. Hó – jégmászó és biztosítóeszközök ismerete, téli ruházat. Standépítés, megfogás, különböző módszerek, gyakorlatok.

3.nap: Kicsúszások gyakorlása, elkerülése, megállás, megfogás kötéllel. Elsősegély. Ön és társmentés, gleccserjárás alapjainak megismerése. Esés megtartása menetben. Különböző eszközök (jégcsákány ,hólapát, hószög, síléc, stb.) használata biztosításra, terheléstesztek.

4.nap: Kombinált mászások, jégmászás alapjainak megismerése.

5.nap: Eszközök használata. Hóbarlang, vagy iglu építése. Viselkedés a lavinában, módszerek a hó alatt. Síalpinizmus, expedíciózás.

Elméleti oktatás

Esténkét, a turistaház hangulatos éttermében az oktatók elméleti előadásokat tartanak, melyek során értékeljük a napi gyakorlati foglalkozásokat, valamint kiegészítjük azokat.

  • Lavinaismeret: hótípusok, időjárás hatásai, tereptényezők, útválasztás, időpont választás.
  • Hegymászó felszerelés: mozgás, biztosítás havon és jégen.
  • Elsősegély és mentés: sérülések kezelése (fagyási), hegyi mentők értesítése, mentés megkezdése.

602087_10151415827478725_733578935_n

A tanfolyam teljesítése

A sikeres tanfolyam feltétele az 5 napos tanfolyam foglalkozásain történő részvétel, a gyakorlatok sikeres elvégzése és az elmélet elsajátítása. A téli alpesi tanfolyam sikeres teljesítése is előfeltétele annak, hogy vizsgázott hegymászó titulust szerezhess.

Jelentkezés

A tanfolyamra jelentkezéshez alapfokú sziklamászó tanfolyam sikeres elvégzése szükséges.

Szükséges felszerelés, díjak, fontos tudnivalók

Minden kötélpáros a saját felszerelését használja. Ennek hiányában – a kötél kivételével – az eszközök beszerezhetőek a szertárból.

A tanfolyam díján felüli költség a menedékház szállásdíja – melybe a szállásfoglalást az egyesület intézi -, valamint az utazás és a teljes (egyheti) ellátás.

A megközelítés, felgyaloglás, napi gyakorlatok végzése jó kondiciót kiván a résztvevőktől. Érdemes felkészülni, edzeni a téli tanfolyamra. Kérjétek az oktatóink tanácsát!

A tanfolyam segédanyaga: Jeff Lowe: Alpine Ice könyv és oktatófilm, melyek kölcsönözhetőek szakkönyvtárunkból.

A hegymászás veszélyes sport, annak kockázatai a szervezők és az eljáró oktatók maximális gondossága mellett sem zárhatók ki teljes mértékben.

A tanfolyamon mindenki a saját felelősségére és kockázatára vesz részt. A résztvevők nem szenvedhetnek olyan betegségben, mely hatással lenne hegymászó tevékenységre vagy fokozná annak kockázatait (pl. szívbetegség, magas vérnyomás, epilepszia). A résztvevők nem lehetnek kábítószer vagy kábító hatású anyag, továbbá a hegymászótevékenységet befolyásoló gyógyszeres kezelés hatása alatt. A TB-t kiegészítő Extrém Sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező (az egyesület intézi, TB szám kell hozzá).

Mindenkinek ajánlott gondoskodni Ausztriára, Szlovákiára is érvényes, hegymászó tevékenységet magába foglaló élet- és baleset, valamint a gyógykezelést is magába foglaló biztosításról a sportolás időtartamára.

Translate »