Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Gyere el és tanuld meg a gyakorlatban, hogy hogyan közlekedj biztonságosan kétezer méter felett, téli körülmények között!

Helyszín: Magas-Tátra, Kis-Tarpataki-völgy, Téry Ödön menedékház

Időpontok: 2018. febr. 17 – 24., febr. 24 – márc. 3.

Az alapfokú sziklamászó tanfolyam elvégzése után a nyári és a téli alpesi tanfolyam a két újabb lépcsőfok a vizsgázott hegymászóvá válás útján. Itt sajátíthatod el a téli hegymászás gyakorlati alapjait, valódi magashegyi körülmények között – a Magas-Tátra érintetlen hegyoldalain. 5 napos gyakorlat szállással, február utolsó hetében. Feltétel az alapfokú tanfolyam sikeres elvégzése.

Jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével lehet, az alábbi linkek egyikén:
2018. február 17 – 24. >>>MEGTELT!!!
2018. február 24 – március 3. >>>MEGTELT!!!

További információkat személyesen az Excelsior klubban, csütörtön esténként 20 és 22 óra között, az alpesi tanfolyam szervezőjénél Mészáros Csabánál kaphatsz.

Mészáros Csaba elérhetőségei:
Tel.: +36-30/607-8629
E-mail: alpesitanfolyam(kukac)excelsior.hu

Nézd meg videónkat a tanfolyamról >>

Olvasd el Judit élménybeszámolóját, hogy mire számíthatsz a tanfolyamon >>

Gyakorlati oktatás

Napközben a környező hegyoldalakon gyakoroljuk mindazt, ami a biztonságos téli hegymászáshoz nélkülözhetetlen:

1.nap: Az adott hegység és környék bemutatása, objektív veszélyek. Ismerkedés a hóval, hómezők, lavinák. Rádiós jeladó-kereső (pieps) használata: keresés, kiásás.

2.nap: Mozgás különböző meredekségű és minőségű terepen, különböző felszerelésekkel. Hó – jégmászó és biztosítóeszközök ismerete, téli ruházat. Standépítés, megfogás, különböző módszerek, gyakorlatok.

3.nap: Kicsúszások gyakorlása, elkerülése, megállás, megfogás kötéllel. Elsősegély. Ön és társmentés, gleccserjárás alapjainak megismerése. Esés megtartása menetben. Különböző eszközök (jégcsákány ,hólapát, hószög, síléc, stb.) használata biztosításra, terheléstesztek.

4.nap: Kombinált mászások, jégmászás alapjainak megismerése.

5.nap: Eszközök használata. Hóbarlang, vagy iglu építése. Viselkedés a lavinában, módszerek a hó alatt. Síalpinizmus, expedíciózás.

Elméleti oktatás

Esténkét, a turistaház hangulatos éttermében az oktatók elméleti előadásokat tartanak, melyek során értékeljük a napi gyakorlati foglalkozásokat, valamint kiegészítjük azokat.

  • Lavinaismeret: hótípusok, időjárás hatásai, tereptényezők, útválasztás, időpont választás.
  • Hegymászó felszerelés: mozgás, biztosítás havon és jégen.
  • Elsősegély és mentés: sérülések kezelése (fagyási), hegyi mentők értesítése, mentés megkezdése.

Tanfolyam teljesítése

A sikeres tanfolyam feltétele az 5 napos tanfolyam foglalkozásain történő részvétel, a gyakorlatok sikeres elvégzése és az elmélet elsajátítása. A téli alpesi tanfolyam sikeres teljesítése is előfeltétele annak, hogy vizsgázott hegymászó titulust szerezhess.

Jelentkezési feltétel

A tanfolyamra jelentkezéshez alapfokú sziklamászó tanfolyam sikeres elvégzése szükséges.

Szükséges felszerelés, díjak, fontos tudnivalók

Minden kötélpáros a saját felszerelését használja. Ennek hiányában – a kötél kivételével – az eszközök beszerezhetőek a szertárból.

A tanfolyam díján felüli költség a menedékház szállásdíja – melybe a szállásfoglalást az egyesület intézi -, valamint az utazás és a teljes (egyheti) ellátás.

A megközelítés, felgyaloglás, napi gyakorlatok végzése jó kondiciót kiván a résztvevőktől. Érdemes felkészülni, edzeni a téli tanfolyamra. Kérjétek az oktatóink tanácsát!

A tanfolyam segédanyaga: Jeff Lowe: Alpine Ice könyv és oktatófilm, melyek kölcsönözhetőek szakkönyvtárunkból.

A TB-t kiegészítő Extrém Sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező, melyet egyesületünk a jelentkezők részére elvégez. Emellett mindenkinek ajánlott gondoskodni Szlovákiában is érvényes, hegymászó tevékenységet is magában foglaló élet- és baleset, valamint a gyógykezelést is magában foglaló biztosításról a tanfolyam időtartamára.
Az esetleges külföldi ellátás során felmerülő költségeket a TB állja. Ehhez erősen javasolt az Európai Egészségbiztosítási kártyát kiváltása!

Jogi nyilatkozat

A hegymászás veszélyes sport, annak kockázatai a szervezők és az eljáró oktatók maximális gondossága mellett sem zárhatók ki teljes mértékben. A tanfolyamon mindenki a saját felelősségére és kockázatára vesz részt. A résztvevők nem szenvedhetnek olyan betegségben, mely hatással lenne hegymászó tevékenységre vagy fokozná annak kockázatait (pl. szívbetegség, magas vérnyomás, epilepszia). A résztvevők nem lehetnek kábítószer vagy kábító hatású anyag, továbbá a hegymászó tevékenységet befolyásoló gyógyszeres kezelés hatása alatt.