Excelsior Hírlevél 

2022. május 

---

Sikeres tavaszi alapfokú tanfolyam!

Az 2022-es év tavaszi alapfokú trad tanfolyam végén, 2022. május 8-án a résztvevő tanulóink tanúbizonyságot tettek tudásukról az Oszoly-sziklákon, így a sikeres vizsga elvégzésével 23 fő mászóval lett gazdagabb egyesületünk.

Ezúton is gratulálunk Mindenkinek a sikeres vizsgához!

---

Mászóteljesítmények 2021

A pontozásos verseny eredményei

Végre egységesítettük és kiszámoltuk a 2021-es mászó évre leadott mászónaplók alapján az elért pontszámokat. A tavalyi évre 12 tagtársunk adta le a mászónaplóját, így tavaly is nagyon szép mászások születtek. 

A lányok között Dendel Niki végzett az első helyen, míg a fiúk között a 2020-as mászóévhez hasonlóan Kozma Bálint végzett az élen. Gratulálunk a szép mászásokhoz!

A részletek ide kattintva olvashatóak >>>

---

Fényképes beszámoló

Piz Cambrena Seracco Nord

és Gabarrou Couloir

Kocsis Dávid és Ruskó András ismét kemény jégbe/sziklába vágták a fejszéjüket, hiszen megmászták a Piz Cambrena Seracco Nord (Colicolinette) (200 m, TD-, 60°-85°, WI4-5) és a Gabarrou Couloir (600 m, TD-, M5+ variant, WI3-4) nevű utakat. Az alpesi mászótábor keretében abszolvált utakról készült fényképes beszámolót a weboldalon olvashattok >>>

---

Excelsiorosok kiemelkedő teljesítményei

Suhajda Szilárd a Lhoce csúcsán

Suhajda Szilárd klubtagunk, 2022. május 14-én sikeresen elérte Földünk negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát, méghozzá mint eddig, így most is mesterséges oxigén használata és teherhordók alkalmazása nélkül. A sikeres csúcstámadáshoz ezúton is gratulálunk!

További információk az expedícióról Szilárd Facebook oldalán lehet olvasni >>>

Fotó: Suhajda Szilárd hivatalos oldala

Kerekes Bence a Małopolska Ultratrailen

Kerekes Bence ismét nagy kalandon van túl: a hétvégén a lengyelországi Małopolska Ultratrail 242 kilométeres távját futotta le. 47 órán és 52 percen át volt úton, és ezalatt 14.000 méternyi szintkülönbséget gyűjtött össze. Az útvonalról tudni kell, hogy a terep kifejezetten nehéz, sőt, a 230. kilométer környékén még egy kis mászásra is kényszerültek a futók.

Bence az ötödik helyen végzett! Gratulálunk a remek teljesítményhez!

---

Tábor

Piz Badile haladó mászótábor
2022. július 30-tól augusztus 7-ig

2022. július 30. és augusztus 7. között kerül megszervezésre haladó mászótáborunk a Piz Badile sziklatömb árnyékában található Gianetti menedékházban. igazi hegymászás, igazi grániton! A Piz Badile, Piz Cengalo és Punta Torelli csúcsaira 1-2 órás beszállással és 10 vagy annál hosszabb kötélhosszúságú utakon mászhatunk. A völgy gránitfalain leginkább VI, VI+ nehézségű trad utak vezetnek.

A további részleteket és a jelentkezés módját itt találhatjátok >>>

---

Közös edzések

Terepfutás a Normafán és a HHH-n

Továbbra is minden kedden délután hat órától közös futóedzéseket tart Szarvas Gábor tagtársunk.

Lassan a magashegyi hó is elolvad, felszabadulnak a hosszabb túrák árán elérhető falak. A terepfutás remek felkészülés lehet a kötéllel és felszereléssel terhelt beszállásokra.

A Normafánál vagy a Hármashatár-hegyen mindenki megtalálhatja az igényeinek és edzettségi szintjének megfelelő távokat és tempót. Készülj velünk, jelentkezz ide kattintva >>>

---

Bővülő tudás

Szabady Péter klubtársunk májusban sikeres vizsgát tett a Testnevelési Egyetem Sportmászó Sportedzői tanfolyamának komplex záróvizsgáján. A három féléven át tartó képzés sportág specifikus gyakorlati és elméleti (többek között sportegészségtan, edzéselmélet, edzés periodizáció) témákat ölelt fel. Kívánjuk, hogy a most megszerzett naprakész tudást kamatoztatni tudja a hegymászói életben.

Szívből gratulálunk a vizsgához! 

---

Klubélet és előadások

Hampl Róbert: Biztosítóeszközök 101

2022. június 2-án este fél kilenctől (20:30) Hampl Róbert tart előadást a biztosítóeszközökről: múlt és jelen, a fejlődési irányok, esetleges zsákutcák. Mindenképpen érdekes előadásnak ígérkezik, lévén Robi messze földön híres a mászó eszközök ismeretéről, tanulmányozásáról. Az előadás értékét tovább növeli, hogy az eszközöket "személyesen", élőben is bemutatja, interaktív módon.

Az előadásról további részleteket a Facebookon oldalunkon találtok >>>

---

Új könyvek a könyvtárban

Örömmel tudatjuk, hogy az Excelsior SE Könyvtára nemrégiben jó pár könyvvel bővült Mészáros Csaba (az alpesi oktatásért felelős vezetőnk) felajánlása révén. Számos szépirodalmi, valamint szikla- és hegymászó kalauz került be a kölcsönözhető könyveink közzé. Ezúton is nagyon köszönjük!

Néhány új könyv ízelítőként:

• Karl Lukan: Hegyek Csavargói

• Kurt Diemberg: Titokzatos nagy csúcsokon

• Kurt Winkler, Hans Peter Brehm, Jürg Haltmeier: Hegymászás télen

• Edmund Hillary: Kockázat nélkül nincs győzelem

• Ivan Guerini: Il Giocco-Arrampicata della Val di Mello

A teljes könyvtári állomány ide kattintva böngészhető >>>

Amennyiben úgy gondolod, hogy érdemes lenne valamilyen könyvet beszerezni, legyen az olvasmány, kalauz, vagy éppen térkép, jelezd a titkarsag(kukac)excelsior.hu e-mail címen, lehetőségeinkhez mérten próbáljuk beszerezni azt.

---

Újra kapható emblémázott felvarró

Szeretsz az Excelsior Hegymászó Sportegyesülethez tartozni? Szeretnéd, hogy mások is rögtön lássák, milyen klubhoz tartozol? 

Ismét kapható felvarró az egyesület logójával. Érdeklődj a Titkárságon a klub nyitvatartási időpontjaiban!

---

Hírlevél archívum

 

Lemaradtál a korábbi hírlevelekről? Semmi gond!

Korábbi hírleveleinket  az Archívum -> Hírlevelek menüpont alatt meg tudjátok tekinteni!

---

Eseményeink a honlapon


Szeretnéd látni az éves programtervünket?

2022-es eseményeinket, tanfolyamainkat megtalálod a honlapon >>

Naptárunkat csatolhatod a Google naptáradhoz >>

Letöltheted .ics formátumban más naptár-programokhoz >> 

Letöltheted .pdf formátumban nyomtatáshoz >>

---

Kövess minket a közösségi felületeken is!

Facebook   |   Youtube   |   Instagram   |   Strava

 ...és tölts fel tartalmat az #excelsioralpineclub hashtaggel!