Excelsior Hírlevél

2014. október

_MG_3806_resize_foto_by_Jzy

Egyesületünkben sokan mászunk, de keveset tudunk egymás mászásairól, teljesítményeiről. Hogy ezen változtassunk, az egyesületen belül Gólya István Steve vállalta, hogy egy kézben gyűjti és kezeli a klubtagok rövidített mászónaplóit.

A mászónaplókat, beszámolókat, fényképeket a maszonaplo(kukac)excelsior.hu címre küldhetitek!

Részletek >>

Nyári eseményeink

Mozgalmas nyár áll mögöttünk - emlékezetes mászótalálkozók, mászások, sikeres tanfolyamok

Pünkösdi szezonnyitó mászótalálkozó a Magas-Tátrában

Pünkösdi szezonnyitó mászótalálkozó a Magas-Tátrában

Június elején felejthetetlen három napot töltöttünk együtt szezonnyitó mászótalálkozónkon, a Poprád-tavi házban és környékén. 

Olvasd el beszámolónkat >>

Hegymászókat avattunk - nyári alpesi tanfolyam

Hegymászókat avattunk - nyári alpesi tanfolyam

Július elején a Téry-házban és az azt körülvevő sziklafalakon tartottuk nyári magashegyi tanfolyamunkat, melyet tanulóink mindannyian sikerrel végeztek el.

Olvasd el Szodorai Regina képes beszámolóját a tanfolyamról >>

2014-09-16 at 08-51-12

Három nap háromezer méteren - gleccsertanfolyam

Szeptember elején háromezer méter magasan, a Grossglockner hasadékai között tartottuk gleccserjáró tanfolyamunkat. A három nap során a tanulók igazi gleccserhasadékokban lógva, valódi körülmények között tanulták meg a hasadékból való mentést, a gleccseren való biztonságos közlekedést.

Beszámolónkat és képgalériánkat itt találod  >>

Őszi mászótalálkozó a Zöld-tavi menedékházban

Szeptember elején ismét mászótalálkozót tartottunk a Magas-Tátrában, ezúttal a Zöld-tavi menedékházban és környékén. Tizenhatan másztunk, túráztunk a környéken, V - VI- nehézségű alpesi utakat másztak tagjaink.

A mászott utakról itt találsz részleteket >>

Sikeres alapfokú tanfolyamot zártunk

Szeptemberben elindult alapfokú tanfolyamunk, ahol 21 tanfolyamosunk sajátította el a biztonságos sziklamászás alapjait. A tanfolyam végén minden tanulónk sikeres vizsgát tett, melyhez gratulálunk!

Olvass tovább >>

Előadások

Újra indulnak az előadások - csütörtök esténként különböző témákkal várunk Téged is a klubban! Az előadások 20 órakor kezdődnek, a Szentendrei út 95. szám alatt, az Excelsior klubhelyiségben.

2014. október 30. - Balesetek, tanulságok

Előadásunkon olyan mászók beszélnek saját, személyes tapasztalataikról, akikkel mászás közben történt baleset. Tanuljunk egymástól, egymás tapasztalataiból, hogy vészhelyzetben is felelősen tudjunk cselekedni.

2014. november 20. - Magyar sziklamászók Skóciában és a Magas-Tátrában 

Gyetvai Attila és Sántha Gergő élménybeszámolója a Skóciában és a Magas-Tátrában mászott útjaikról, középpontban a mixmászás.

2014. november 27. - Természetvédelem és sziklamászás

Dr. Gáspár Vera előadása a természetvédelem és a sziklamászás kényes egyensúlyáról, a természetvédők nézőpontjáról.

Trepnis tanfolyam és mászótalálkozó

A mesterséges mászás alapjait tanulhatjátok meg a trepnis mászás tanfolyamon a 2014. november 8-9. és 15-16. hétvégén. Az idei keret már betelt a várólistáról és az alpesi tanfolyamról, a résztvevők: Bordács Sándor, Gönczi Attila, Kocsis Dávid, Koltai Ákos, Laki István, Molnár Ildikó, Michaletzky Péter, Révész Gábor. A segítők: Uzsák Gábor, Vainel Gyula, Heller Dávid, Huszár Sanyi

A tanfolyamot egy workshop előzte meg, melynek részleteiről itt olvashatsz >>

trepnis talalkozo

Mesterséges mászótalálkozó Köpüskőn

Idén is lesz a Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület szervezésében, az Excelsior, a MAHOE és az Ujjerő részvételével trepnis mászótalálkozó, ahol ki lehet kipróbálni az eddig tanultakat és lesz trepnis ügyességi verseny is.

Az Excelsior SE szállásköltséggel támogatja az egyesület tagjainak részvételét, ezzel is segítve a magyarországi mászók és a különböző egyesületek találkozását.

Időpont: 2014. november 28-30.

Jelentkezés: november 8-ig Lázár Istvánnál lazartr(kukac)hu.inter.net

Kedvezményes sportszemüveg

A Rudy Project forgalmazója -20% kedvezményt biztosít az Excelsior klubtagok számára a következő termékeikre: napszemüvegekre, bukósisakokra, dioptriás szemüvegekre és szolgáltatásaikra. További részletek >>

Hírek a mászás világából

Urbanics Áron

Megjelent az új Tátra-kalauz

Sokévi előkészítő munka után az MHSSZ kiadásában megjelent a lengyel Wladyslaw Cywinski tátrai kalauzsorozatából a magyarok által is kedvelt mászóterület kalauza, az Ökör-hát kötete.

Kapható: Hideg Szilviánál szilvi.hideg(kukac)gmail.com
vagy Bácskai Gusztávnál bacskai.gusztav(kukac)mhssz.hu
Ára: 2000 Ft


Miro Jílek befejezi, új bérlő a Téry-házban

A Szlovák Turisták Klubja (Klub slovenských turistov, KST) és a JAMES Szlovák Hegymászó Egyesület (Slovenský horolezecký spolok JAMES) mint társtulajdonosok 2014. augusztus közepén tették közzé a Téry-menedékház új bérlőjének kiválasztására kiírt pályázati felhívásukat. A jelenlegi bérlő, Miroslav Jílek 20 év után úgy döntött, befejezi bérlői tevékenységét. „A bérlő személyes okokból döntött így” – mondta el Igor Koller, a JAMES elnöke.

„Hosszú gondolkodás után döntöttem így. Ennek személyes okai vannak, úgy érzem, 20 év elég egy helyen” –mondta Miroslav Jílek. A döntés, hogy átadja a menedékházat, kb. egy éve érlelődik benne. Miro október 31-én szeretné átadni a menedékházat az új bérlőnek.

2014. november 1-től a 40 éves Peter Michalka lesz a Magas-Tátrában található Téry-menedékház új gondnoka.

Szia Miro! Jó volt veled!

 

A képeket köszönjük Szodorai Reginának, Vainel Gergely Gyulának és Harkay Zsoltnak!