Excelsior Hírlevél 

2022. augusztus

---

Sikeres nyár alpesi tanfolyam

A második heti nyári alpesi tanfolyam első három napjában gyakorlatilag felváltva havazott és esett az eső, s bár megtartottuk az ilyenkor szokásos előadásokat, illetve szögelési és trepnis gyakorlatot, valamint néhány csapat az oktatójukkal túrázni is ment, de sajnos a csapat jelentős része kedd délutánra hitét vesztette, hogy a hátralevő négy napban sikerül majd teljesíteni az előírt négy nap mászónapot. Ezért a tizenöt tanfolyamosból kilencen, két oktatóval együtt lementek és nem fejezték be a tanfolyamot (el sem kezdték). Hat tanfolyamos illetve két oktató – Buzgó Boti és Mészáros Csabi – azonban fenn maradtak, és az itt-ott szeles, de alapvetően gyönyörű szép mászóidőben az elvétve nedves sziklafalakon szombat délelőttre sikeresen teljesítették az előírt gyakorlati napokat.
Így kiegészítve az első heti nyári alpesi tanfolyamon – melyet szintén hat fő teljesített sikeresen – született három fő vizsgázott mászók létszámát, újabb három fő vizsgázott mászót avattunk.

A frissen végzett vizsgázott mászóink: Gáspár Csongor, Gyeraj Erika, Dr. Micsinay Anna, Raffai Lénárd, Szántó Levente és Tordai Csongor. Szívből gratulálunk mindenkinek a sikeres vizsgához!

---

Tanfolyamok és táborok

Őszi alapfokú trad tanfolyam

Segíts a hirdetésben...

Legközelebb 2022. szeptember 8 és október 23. között tartjuk az őszi alapfokú trad sziklamászó tanfolyamunkat, melyre még lehet jelentkezni pár hely erejéig ...

Kérünk téged, segíts Te is tanfolyamunk hirdetésében!

Küldd el barátaidnak, kollégáidnak, ismerőseidnek tanfolyamunk Facebook eseményét, vagy szórólapját, hogy értesüljenek róla! A tanfolyamról bővebben >>>

Mondd el nekik, hogy te miért végezted el a tanfolyamot, és miért ajánlanád másoknak is ezt a szép sportot! Azt is oszd meg velük, hogy miért éppen az Excelsiort válasszák, ahol pezsgő klubélet, jól felszerelt szertár, gazdag könyvtár, önköltséges táborok és jól felépített tanfolyam rendszer várja a hegymászóvá válni akaró sportolókat.

Irányítsd őket az Egyesület honlapjára >>>

Köszönjük előre is a segítséged!

---

Arco mászótábor

Már lehet jelentkezni!

Idén ősszel ismét lesz Arco mászótábor, ahol minden lehetséges, legyen az sziklamászás, boulderezés, trad- vagy sportmászás egy- vagy több kötélhosszas utakon, vagy akár mesterséges mászás. Arco városka a hegymászókra van berendezkedve a rengeteg sportbolttal, az alacsonyabb árakkal és a sok pizzázóval, fagyizóval, étteremmel... De inkább gyere el és tapasztald meg vagy éld át újra saját magad. Még van pár hely!

Időpont: 2022. október 28-tól november 1-ig (kiutazás pénteken, hazajövetel kedden)
Helyszín: Agritur Michelotti Giancarlo
Jelentkezési határidő: 2022. október 3.

További információk ide kattintva érhetők el ...

---

Mesterséges mászótanfolyam

A trepnizés alapjai...

Az alpesi trad (saját közteses) mászás folytatásaként fontos elsajátítani a mesterséges mászás, azaz trepnizés tudományát és gyakorlatát a továbbfejlődéshez. A megszerzett trepnis ismereteket legjobban az alpesi mászásaitok során tudjátok majd a legjobban használni. Nektek, saját köztessel mászóknak lehet a leghasznosabb az a technika, amit alkalmazva a mászó a szikla helyett az általa elhelyezett közteseket fogja és lépi.

A képzés ideje: két szombati és két vasárnapi képzési nap. A Kecske-hegyen két napon 9:00–16:00 óra, Köpüs-kőn szintén két napon 9:00–19:00 óra között folyik az oktatás. A vizsga a Kecske-hegyi kőfejtőben lesz.

Előzetesen tervezett időpont: 2022. november 5-19. között.

Helyszínek: Kecske-hegy (Budapest) és Köpüs-kő.

További információ ide kattintva érhető el >>>

---

Tengerszem akció -20%

Újra kedvezményes vásárlási lehetőség

Ismételten 20%-os Tengerszem kedvezmény az Excelsior SE tagoknak!

Egyesületi tagként, érvényes tagsági kártya felmutatásával most 2022. szeptember 1-től október 31-ig jelentősen olcsóbban vásárolhattok a Tengerszem Túrabolt kínálatából. Ne feledjétek otthon a 2022-re érvényes tagsági kártyátokat!

Ezen felül ne feledjétek, hogy a Meindl bakancsokra 2022. februárjától egész évben tartó 20%-os kedvezményt is beválthattok a Tengerszemben, csak és kizárólag az Excelsior SE hegymászóinak! Ezzel kapcsolatban további részleteket ide kattintva olvashattok >>> 

---

Újabb magyar mászó sikerek

Nangma Valley Expedició 2022

Kerekes Bence a Bondit Peak csúcsán

Mint ahogy előző hírlevelünkben írtuk, 2022. június 24-én útra kelt a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott 5 fős csapata – köztük Kerekes Bence, az Excelsior SE tagja. A cél az volt, hogy a Karakorumban a Hushe-völgyből nyíló Nangma oldalvölgyben 5–6.000 méteres, eleddig még mászatlan csúcsokat érjenek el. A csapat tagjai: Kerekes Bence, Forbauer Attila, Dr. Szász László, Dr. Ágoston Viktor és Nagy Márton. Bence útját a Excelsior is támogatta az Alpesi Trad Pályázat keretében.

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy az expedíció sikerrel járt, hiszen a magyar hegymászó-válogatott a világon először jutott fel a Bondit Peak nevezetű csúcsra, melynek magasságát 5962 méternek mérték a srácok, a térképek ezt 5780 méteresnek jelölik, de a helyiek lényegében hatezresnek tartják számon. Szívből gratulálunk a sikeres mászáshoz, mind a csapatnak, mind Bencének.

Az expedícióról készült egy látványos videó, a blogszerű beszámolót pedig itt találjátok, de Bence hamarosan fényképes beszámolóval fogja elmesélni kalandjait, melyről értesítünk majd Mindenkit ...

---

Klein Dávid újabb 8000-es expediciója

Broad Peak Expedició 2022

Klein Dávid Egyesületünk tagja 2022. június közepén indult el egy újabb himalájai expedíciójára, mely során most a világ 12. legmagasabb hegyét, a 8051 méter magas Broad Peak csúcsát célozta meg. Nagyon kalandos csúcstámadáson van túl, melyről részletgazdag írást tett közzé Facebook oldalán, melyet érdemes elolvasni, szinte már kalandregénybe illő! Szívből gratulálunk a mászáshoz, illetve az emberi helytállásodért! A sors pedig úgy hozta, hogy a hazafelé tartó úton Skarduban összefutott a Hegymászó Válogatottal is...

Az expedícióról részletes beszámolókat Dávid Facebook oldalán olvashattok ide kattintva >>>

Fotó: Klein Dávid hivatalos Facebook oldala

---

Eiger Mittellegi Integrale

Kocsis Dávid és Ruskó András mászása

Kocsis Dávid és Ruskó András az Excelsior Alpesi Trad Pályázatának keretében az Eiger-Mönch-Jungfrau klasszikus hármas gerincvonalának átmászását tervezték, de a körülmények miatt az Eiger teljes keresztezését hajtották végre. Reméljük hamarosan vetítéssel egybekötött beszámolót hallhatunk majd a mászásról. De addig is a képes összefoglalót ide kattintva olvashatjátok >>>

---

Újra kapható emblémázott felvarró

Szeretsz az Excelsior Hegymászó Sportegyesülethez tartozni? Szeretnéd, hogy mások is rögtön lássák, milyen klubhoz tartozol? 

Ismét kapható felvarró az egyesület logójával. Érdeklődj a Titkárságon a klub nyitvatartási időpontjaiban!

---

Hírlevél archívum

 

Lemaradtál a korábbi hírlevelekről? Semmi gond!

Korábbi hírleveleinket  az Archívum -> Hírlevelek menüpont alatt meg tudjátok tekinteni!

---

Eseményeink a honlapon


Szeretnéd látni az éves programtervünket?

2022-es eseményeinket, tanfolyamainkat megtalálod a honlapon >>

Naptárunkat csatolhatod a Google naptáradhoz >>

Letöltheted .ics formátumban más naptár-programokhoz >> 

Letöltheted .pdf formátumban nyomtatáshoz >>

---

Kövess minket a közösségi felületeken is!

Facebook   |   Youtube   |   Instagram   |   Strava

 ...és tölts fel tartalmat az #excelsioralpineclub hashtaggel!