Alapfokú sziklamászó trad tanfolyam

A hegymászás ezen a tanfolyamon kezdődik!

Alapfokú sziklamászó trad tanfolyamunkon megtanulhatod a biztonságos sziklamászás alapjait.

Érdeklődés: alaptanfolyam(kukac)excelsior.hu

_MG_1837_1038x356_resize

A sziklamászás, a hegymászás csodálatos, ugyanakkor veszélyes extrém sport, ahol az életed a tét! A tanfolyamainkon megszerezhető ismereteket elengedhetetlennek tartjuk, ha hegyek között szeretnél túrázni vagy a hegymászás, illetve sziklamászás bármely ága érdekel.

AZ ALAPFOKÚ SZIKLAMÁSZÓ TRAD TANFOLYAMUNK AZ A HELY, AHOL A LEGFONTOSABB ALAPISMERETEKET ELSAJÁTÍTHATOD A HEGYMÁSZÁSSAL KAPCSOLATBAN.

Ezt a rengeteg tanfolyamosunk is bizonyíthatja, akik az évek alatt kikerültek oktatóink kezei alól. Az alapfokú tanfolyam végére Te is képes leszel önállóan, biztonságosan feljutni egy általad kiválasztott sziklaúton, vagy éppen a társadat felbiztosítani. A fal tetejéről le tudsz majd ereszkedni kötél segítségével. Biztonságosan tudsz majd standot építeni a saját eszközeidből. A köztes biztosítási pontokat is gyakorlott mozdulatokkal tudod majd elhelyezni, kiválasztva az adott körülményeknek legmegfelelőbb biztosítási eszközt. Képes leszel akár több kötélhosszas mászóutakat is teljesíteni és akár le is tudsz majd ereszkedni rajtuk. Magyarul sziklamászó leszel.

Mit jelent az Excelsior alapfokú sziklamászó trad tanfolyama? A kötélpárosok tradicionális, vagyis saját elhelyezésű eszközökkel (ékekkel, friendekkel, kötélgyűrűkkel és más aktív és passzív eszközökkel) valamint előre elhelyezett fúrt szögekkel és nittekkel vegyesen biztosítják egymás mozgását a felmászás és leereszkedés során, amely több kötélhosszas sziklautakon történik, lehetőség szerint Magyarországon és Ausztriában. A sziklamászó trad tanfolyamon legalább kilenc oktatási napban sajátítják el mindezt.

A tanfolyami szintek között nagyon sok különbség van. Az MHSSz modulrendszere szerinti SZM1 a legkezdőbb szint és a legkevesebb tudás anyagot adja (egy kötélhosszas, fixen biztosított utak mászása). Az SZM2 az előzőn megszerzett tudásra épül, többkötélhosszas fixen biztosított utak mászása a cél. Ez csak külföldön oldható meg, mivel kis hazánkban nincsenek erre alkalmas sziklafalak.
Az általunk hirdetett alapfokú sziklamászó trad tanfolyam adja a legkomplexebb tudást.
Ez a tanfolyam minden eddig említett szintet magában foglal. A tematika alapján nulláról indulunk, és az egy kötélhosszas utak mászása mellett megtanulunk saját biztosítási eszközöket is használni. A tanfolyamosainkat ki szoktuk vinni Ausztriába egy-két hétvégre, és így a több kötélhosszas utak mászásába is belekóstolhatnak. Elveink szerint a kimeneti tudásszint megfelel az MHSSz SZM1+SZM2+TRAD tanfolyam anyagának! (Fontos megjegyezni, hogy az Excelsior SE nem tagja az MHSSz-nek.)

Következő tanfolyamunk időpontja, jelentkezés >>>

Töltsd le részletes prospektusunkat!

Kiknek ajánljuk?

Alapfokú sziklamászó trad tanfolyamunkra bárki jelentkezhet, akit vonzanak a sziklák, a hegyek, és ilyen módon az aktív kikapcsolódás. Az itt megszerzett elméleti és gyakorlati tudás elengedhetetlen ahhoz, hogy bármely hegyi sportot biztonsággal űzhess, legyen az via ferrata, sziklamászás vagy éppen egy magashegyi túra.

Az alapfokú tanfolyamra nem szükséges semmilyen korábbi ismeret vagy tapasztalat, teljesen kezdőként is megállod majd a helyed. Ugyanakkor azokat is várjuk, akik esetleg már másztak korábban teremben, vagy éppen tapasztaltabb társak segítségével sziklán is, de szeretnék megtanulni a biztosítástechnikát. Gyakorlati képzéseinken  a teljesen kezdőtől a profi mászóig mindenki a mászótudásának megfelelő utakban mászhat. Akkor is bátran jelentkezz, ha nincs még mászópárod, tanfolyamosaink közül segítünk neked kiválasztani a tudásodnak megfelelő párt!

P1070441 resize1038_356

Miért válassz minket?

Egyesületünk a legrégebb óta fennálló és jelenleg is az ország egyik, ha nem a legnagyobb hegymászó egyesülete. Több száz vizsgázott hegymászónk, akik közül többen is hatalmas sikereket értek el a sziklamászás, az alpesi mászás, illetve a magashegyi expedíciók területén, a legjobb referenciáink.

A hegymászás minden ágát oktatjuk és műveljük, velünk mindig lesz hova tovább fejlődnöd. Oktatóink jellemzően több évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek, emellett folyamatosan képzik magukat, hogy Te a legjobb oktatásban részesülhess.

A gyakorlati oktatás kis létszámú csoportokban zajlik, jellemzően négy tanulót oktat egy oktató és egy oktatósegéd, így mindenkire maximális figyelem jut.

Számunkra a biztonság mindennél fontosabb –  mi nem hiszünk a pár napos, gyorstalpaló alapfokú tanfolyamokban. Mivel az alapfokú az a tanfolyam, ahol a legfontosabb alapismereteket sajátítod el a hegymászással kapcsolatban, mi kellő időt szeretünk arra fordítani, hogy ezeket az ismereteket maximálisan átadhassuk neked. Csak így lehetsz később önállóan is magabiztos a sziklán.

Az Excelsior nem csak egy hegymászó iskola, hanem elsősorban egy hegymászó klub, ahol élénk klubélet folyik. Excelsior klubtagként egy összetartó, aktív mászótársaságba csöppensz, ahol élménybeszámolókat, előadásokat tartunk, és együtt szervezzük a közös programjainkat, túráinkat. A klubnak helyet adó Monkey Boulder-ben télen-nyáron formában tarthatod magad, a szertárból mászófelszereléseket, könyvtárunkból pedig kalauzokat, útikönyveket, mászással kapcsolatos szakirodalmat kölcsönözhetsz.

A tanfolyamról

A hat hét alatt elméleti és gyakorlati képzéseken fogod megismerni, megtanulni és alkalmazni a sziklamászáshoz szükséges alapvető tudnivalókat:

 • a mászás biztosítását – az ehhez szükséges eszközöket és azok helyes használatát
 • kötéltechnikát, biztosítástechnikát, csomók használatát, standépítést
 • a mászás fizikáját – mászó-technikai alapismereteket
 • a mászókalauzok használatát – falrajzok értelmezését, a megfelelő útvonalválasztást
 • a különböző kőzetek tulajdonságait és mászási sajátosságaikat
 • a hegyi veszélyforrások felismerését és a veszélyek minimalizálásának technikáit
 • elsősegélynyújtást, vészjelzést, vészhelyzetekben való magatartást
 • a hegyi időjárást, a változás előjeleinek felismerését és azt, hogy mit tegyél a különböző időjárási helyzetekben
 • és egy kis hegymászó történelmet, jelentős pillanatokat a mászás világából

Elméleti előadásaink minden hét csütörtökjén 18:00 órától lesznek az egyesület klubjában (Budapest III. Szentendrei út 95., Monkey Boulder)

A gyakorlati napokat hétvégenként, hazai és ausztriai mászóhelyeken tartjuk. Jellemzően a Pilis, Mátra, Gerecse vagy Vértes szikláin, illetve a Raxon és a Hohe Wandon töltünk el egy-egy hétvégét, hogy a több kötélhosszas, hosszabb utakban is tapasztalatot szerezhess.

Az alapfokú tanfolyam végén vizsgát tehetsz az Excelsior vizsgabiztosai előtt, és ezzel hegymászó tanulói fokozatot szerezhetsz.

IMG_0008_resize1038_356

Szállás, utazás

A gyakorlati hétvégéken jellemzően a sziklamászó helyhez legközelebbi kempingezési lehetőségnél sátorozunk, Ausztriában van lehetőség turistaházban aludni. Esténként a tábortűz mellett, közös sütögetés közben beszéljük meg az aznapi tapasztalatokat, illetve a másnapi mászóutakkal kapcsolatos tudnivalókat. Az utazásokat telekocsi rendszerben szervezzük.

P1070199 resize1038_356

Szükséges felszerelések

A tanfolyam időtartamára minden jelentkezőnek lehetősége van szertárunkból felszerelést bérelni – gyakorlatilag a mászócipőn kívül a teljes felszerelés bérelhető. Így nem kell a tanfolyam elején semmilyen saját eszközbe beruháznod, tehát jelentős anyagi teher nélkül is elvégezheted a tanfolyamot.

A TB-t kiegészítő Extrém Sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező. Emellett az ausztriai hétvégékre mindenkinek ajánlott gondoskodni Ausztriában is érvényes, hegymászó tevékenységet is magában foglaló élet- és baleset-, valamint a gyógykezelést is magában foglaló biztosításról.

_MG_2849_1038x356_resize

A tanfolyam díja

A tanfolyam ára: 120.000 Ft

Az ár tartalmazza:

 • az oktatási díjat (elmélet, gyakorlat),
 • az oktatási anyagok díját,
 • a szervezési díjat,
 • sikeres vizsga esetén Excelsior klubtagságot az adott naptári évre, a klubtagság minden előnyével (kedvezmények, szolgáltatások).

Az ár nem tartalmazza:

 • az alapfelszerelést a tanfolyam időtartamára – ha nincs felszerelésed, a tanfolyam idejére szertárunkból kedvezményesen kölcsönözhetsz,
 • az utazási költség a gyakorlati helyszínekre – ezt telekocsi rendszerben szoktuk megoldani, önköltségi áron,
 • az esetleges szállás, étkezés díját.

Figyelem! A magyar társadalombiztosítás (TB) az extrém sporttevékenység – így a sziklamászó tevékenység UIAA V-ös fokozat és annál nehezebb utak – során bekövetkezett balesetek ellátását nem téríti. A TB-t kiegészítő Extrém Sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező.

Jogi nyilatkozat

A hegymászás veszélyes sport, annak kockázatai a szervezők és az eljáró oktatók maximális gondossága mellett sem zárhatók ki teljes mértékben. A tanfolyamon mindenki a saját felelősségére és kockázatára vesz részt. A résztvevők nem szenvedhetnek olyan betegségben, mely hatással lenne hegymászó tevékenységre vagy fokozná annak kockázatait (pl. szívbetegség, magas vérnyomás, epilepszia). A résztvevők nem lehetnek kábítószer vagy kábító hatású anyag, továbbá a hegymászó tevékenységet befolyásoló gyógyszeres kezelés hatása alatt.