Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Gyere el és tanuld meg a gyakorlatban, hogy hogyan közlekedj biztonságosan kétezer méter felett, téli körülmények között!

Helyszín: Magas-Tátra, Kis-Tarpataki-völgy, Téry Ödön menedékház

Időpontok: 2024. február 18 – 24. és 2024. március 3 – 8.

Az alapfokú sziklamászó tanfolyam elvégzése után a nyári és a téli alpesi tanfolyam a két újabb lépcsőfok a vizsgázott hegymászóvá válás útján. Ezen a tanfolyamon elsajátíthatod a téli hegymászás gyakorlati alapjait, valódi magashegyi körülmények között, a Magas-Tátra érintetlen hegyoldalain. 5 napos gyakorlat szállással, február utolsó hetében és/vagy március legelején Feltétel az alapfokú tanfolyam sikeres elvégzése.

Jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével lehet, az alábbi linkek egyikén:
2024. február 18 – 24. >>> MEGTELT!
2024. március 3 – 8. >>> MEGTELT!

Megtelt a tanfolyami létszám! Jelentkezz várólistára, s ha esetleg valaki kidől, akkor Te lehetsz a következő a sorban. A fizetési feltétel akkor is érvényesek maradnak, ha csak várólistás vagy!

Jelentkezési határidő 2024. február 1.!

Felhívjuk figyelmedet, hogy tanfolyamainkat egyesületi tagjaink részére szervezzük, így ők előnyt élveznek más jelentkezőkkel szemben. Amennyiben nem vagy tagunk, úgy bár fogadjuk jelentkezésedet, azt csak a jelentkezési határidő letelte után a fennmaradó szabad helyek számától függően tudjuk elfogadni. A jelentkezési sorrend azonban számít, ezért jelentkezz! Megértésedet köszönjük!

További információkat személyesen az Excelsior klubban, csütörtök esténként 20:00 és 22:00 óra között, az alpesi tanfolyam szervezőjénél Mészáros Csabánál kaphatsz.

Mészáros Csaba elérhetőségei:
Tel.: +36-30/607-8629
E-mail: alpesitanfolyam(kukac)excelsior.hu

Nézd meg videónkat a tanfolyamról >>>

Olvasd el Judit élménybeszámolóját és Kriszta írását, hogy mire számíthatsz a tanfolyamon >>>

Gyakorlati oktatás

Napközben a környező hegyoldalakon gyakoroljuk mindazt, ami a biztonságos téli hegymászáshoz nélkülözhetetlen:

1.nap: Az adott hegység és környék bemutatása, objektív veszélyek. Ismerkedés a hóval, hómezők, lavinák. Rádiós jeladó-kereső (pieps) használata: keresés, kiásás.

2.nap: Mozgás különböző meredekségű és minőségű terepen, különböző felszerelésekkel. Hó-, jégmászó és biztosítóeszközök ismerete, téli ruházat. Standépítés, megfogás, különböző módszerek, gyakorlatok.

3.nap: Kicsúszások gyakorlása, elkerülése, megállás, megfogás kötéllel. Elsősegély. Ön és társmentés, gleccserjárás alapjainak megismerése. Esés megtartása menetben. Különböző eszközök (jégcsákány ,hólapát, hószög, síléc, stb.) használata biztosításra, terheléstesztek.

4.nap: Kombinált mászások, jégmászás alapjainak megismerése.

5.nap: Eszközök használata. Hóbarlang vagy iglu építése. Viselkedés a lavinában, módszerek a hó alatt. Síalpinizmus, expedíciózás.

Elméleti oktatás

Esténkét, a turistaház hangulatos éttermében az oktatók elméleti előadásokat tartanak, melyek során értékeljük a napi gyakorlati foglalkozásokat, valamint kiegészítjük azokat.

  • Lavinaismeret: hótípusok, időjárás hatásai, tereptényezők, útválasztás, időpont választás.
  • Hegymászó felszerelés: mozgás, biztosítás havon és jégen.
  • Elsősegély és mentés: sérülések kezelése (fagyási), hegyi mentők értesítése, mentés megkezdése.

Tanfolyam teljesítése

A sikeres tanfolyam feltétele az 5 napos tanfolyam foglalkozásain történő részvétel, a gyakorlatok sikeres elvégzése és az elmélet elsajátítása. A téli alpesi tanfolyam sikeres teljesítése is előfeltétele annak, hogy vizsgázott hegymászó titulust szerezhess.

Jelentkezési feltétel

A tanfolyamra jelentkezéshez alapfokú sziklamászó tanfolyam sikeres elvégzése szükséges!

Szükséges felszerelés, díjak, fontos tudnivalók

Minden kötélpáros a saját felszerelését használja. Ennek hiányában – a kötél kivételével – az eszközök beszerezhetők az Excelsior szertárából.

A tanfolyam díján felüli költség a menedékház szállásdíja – a foglalást az egyesület intézi –, valamint az utazás, és a teljes (egyheti) ellátás.

A megközelítés, felgyaloglás, napi gyakorlatok végzése jó kondíciót kíván a résztvevőktől. Érdemes felkészülni, edzeni a téli tanfolyamra. Kérjétek az oktatóink tanácsát!

A tanfolyam segédanyaga: Jeff Lowe: Alpine Ice könyv és oktatófilm, melyek kölcsönözhetőek szakkönyvtárunkból.

A TB-t kiegészítő Extrém Sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező. Emellett mindenkinek ajánlott gondoskodni Szlovákiában is érvényes, hegymászó tevékenységet is magában foglaló élet- és baleset, valamint a gyógykezelést is magában foglaló biztosításról a tanfolyam időtartamára.
Az esetleges külföldi ellátás során felmerülő költségeket a TB állja. Ehhez erősen javasolt az Európai Egészségbiztosítási kártyát kiváltása (ingyenes)!

Jogi nyilatkozat

A hegymászás veszélyes sport, annak kockázatai a szervezők és az eljáró oktatók maximális gondossága mellett sem zárhatók ki teljes mértékben. A tanfolyamon mindenki a saját felelősségére és kockázatára vesz részt. A résztvevők nem szenvedhetnek olyan betegségben, mely hatással lenne hegymászó tevékenységre vagy fokozná annak kockázatait (pl. szívbetegség, magas vérnyomás, epilepszia). A résztvevők nem lehetnek kábítószer vagy kábító hatású anyag, továbbá a hegymászó tevékenységet befolyásoló gyógyszeres kezelés hatása alatt.