Nyári alpesi hegymászó tanfolyam

Egy újabb lépés a hegymászóvá válás útján – egy teljes hét a Magas-Tátrában, ahol elsajátíthatod az alpesi mászás alapjait!

Helyszín: Magas-Tátra, Kis-Tarpataki-völgy, Téry Ödön menedékház

Időpontok: 2024. június 17-22. és 2024. július 14-20.

Az alpesi, vagyis a saját köztesekkel történő, magashegyi mászás a sziklamászás csúcsa. Hatalmas élmény, teljes értékű kikapcsolódás, leírhatatlan szépségű helyszíneken. Egész- vagy akár több napos hegymászások, bivakolás, felejthetetlen csúcsélmények – hatalmas kalandok, melyek a mászót nagybetűs Hegymászóvá teszik.

A magashegyi környezet azonban merőben új kihívások elé állítja a mászókat. Már maga a tájékozódás, a mászóút megtalálása sem könnyű feladat. Az időjárás bármelyik pillanatban változhat, a mászónak tudnia kell megfelelően reagálni, helyes döntéseket hozni. A biztosítástechnika saját köztesekkel egy külön tudomány, és egy alpesi mászóút bizony nagyon alapos tervezést igényel.

Nyári alpesi tanfolyamunkon a gyakorlatban sajátíthatod el mindazt, ami az önálló, biztonságos magashegyi mászáshoz szükséges. Tanfolyamunkat a Magas-Tátra vadregényes, érintetlen sziklafalain tartjuk, 2.000 méter felett, ezzel biztosítva, hogy a saját bőrödön tapasztalhasd meg a valódi magashegyi környezet kihívásait.

Jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével lehet:

1. hét: 2024. június 17-22. >>> MEGTELT!
2. hét: 2024. július 14-20. >>> MEGTELT!
Figyelem! Mindkét hétre elfogytak a helyek. Javasoljuk azonban, hogy jelentkezz a várólistára, mivel elő szokott fordulni, hogy egyes korábbi jelentkezők végül nem tudnak részt venni. Ilyenkor a várólistán elfoglalt jelentkezési sorrend számít, hogy ki lép előrébb a betölthető helyekre.

Felhívjuk figyelmedet, hogy tanfolyamainkat egyesületi tagjaink részére szervezzük, így ők előnyt élveznek más jelentkezőkkel szemben. Amennyiben nem vagy tagunk, úgy bár fogadjuk jelentkezésedet, azt csak a jelentkezési határidő letelte után a fennmaradó szabad helyek számától függően tudjuk elfogadni. A jelentkezési sorrend azonban számít, ezért jelentkezz! Megértésedet köszönjük!

További információkat személyesen az Excelsior klubban, csütörtök esténként 20:00 és 22:00 óra között, az alpesi tanfolyam szervezőjénél Mészáros Csabánál kaphatsz.

Mészáros Csaba elérhetőségei:
Tel.: +36-30/607-8629
E-mail: alpesitanfolyam(kukac)excelsior.hu

Olvasd el Bálint beszámolóját a 2015-ös nyári alpesi tanfolyamról >>

Kiknek ajánljuk?

Nyári alpesi tanfolyamunkra olyan hegymászó aspiránsok jelentkezhetnek, akik már elvégezték az alapfokú sziklamászó tanfolyamot és sikeres vizsgát tettek. A tanfolyamon minimum UIAA IV-es nehézségű utakat mászunk, így az ehhez szükséges szintű mászótudás is a jelentkezés feltétele. A tanfolyamon történő részvételhez közepesnél jobb fizikai erőnlét, kondi ajánlott. Ahhoz, hogy a több kötélhosszas alpesi utakat akár esőben, hidegben, hátizsákkal és bakancsban is meg tudjátok mászni, és naponta több mint 500 méter szintet küzdjetek le egy héten keresztül, érdemes felkészülni, edzeni. Ha nem vagytok biztosak a felkészültségetekben, kérjétek ki bátran oktatóink tanácsát!

A tanfolyamról

Az alapfokú sziklamászó tanfolyamon megtanultad, hogyan kell helyesen biztosítani, mászni, akár több kötélhosszas utakban is. A következő lépcső a hegymászóvá válás útján a nyári alpesi tanfolyam, melynek elvégzésével képessé válhatsz arra, hogy magashegyi környezetben, saját eszközökkel tudj hosszabb utakat mászni.

A tanfolyamon négy fős csoportokba lesztek osztva, két mászópartit fog egy oktató felügyelni. Az oktatótok segítségével a négy mászónapot egymás között felosztva mindig más fogja megtervezni, vezetni az adott napi mászást, így a gyakorlatban sajátíthatjátok el egy komoly magashegyi túra szervezésének és lebonyolításának lépéseit:

  • A mászóút előzetes kiválasztása.
  • A szükséges felszerelések kiválasztása, előkészítése, elosztása.
  • A mászóút megközelítése, a beszállás megtalálása.
  • Tájékozódás az útban, a falrajz helyes használata.
  • A lejöveteli út megtervezése, megtalálása.
  • Az esetleges menekülési útvonalak feltérképezése.
  • Az időjárás változásának felismerése és kiértékelése, mikor kell visszafordulni vagy menekülő utat keresni.
  • Az objektív és szubjektív hegyi veszélyek felismerése és elkerülése.

Az oktatók végig kísérik a csoportok mászását és mindenben segítenek, ha szükséges.

A mászónapok gyakorlati tapasztalatait esténként elméleti előadások egészítik ki, ahol a menedékház hangulatos éttermében rögzítjük az utak blokkvázlatait, megbeszéljük és értékeljük az aznapi eseményeket.

A tanfolyam sikeres elvégzéséhez 4 teljesített mászónap szükséges, legalább UIAA IV-es nehézségű és legalább 5 kötélhosszas utakban. A tanfolyam sikeres elvégzésével közelebb kerültél a Vizsgázott hegymászó minősítéshez, vagy ha már a téli alpesi tanfolyamot elvégezted, el is érted azt.

Szállás, utazás

A résztvevőknek a Téry Ödön menedékházban (2.015 m) szállást és félpanziós ellátást biztosítunk (reggeli, vacsora). A kiutazás telekocsi rendszerben történik.

A tanfolyamon a leggyakrabban mászott falak és csúcsok Sárga-fal, Középorom, Lomnic Nyugati fal, Zöld-tavi csúcs, Jégvölgyi csúcs, Markazit-torony, Vörös-torony, Hegyes-torony.

Szükséges felszerelések

A tanfolyamon minden parti a saját felszerelését használja, de természetesen lehetőség van a hiányzó eszközök bérlésére is szertárunkból. A részletes felszerelés-listát a jelentkezőknek elküldjük, illetve a tanfolyamot megelőzően egy személyes megbeszélés alkalmával is ismertetjük.

A magyar társadalombiztosítás (TB) az extrém sporttevékenység – így a sziklamászó tevékenység UIAA V-ös fokozat és annál nehezebb utak – során bekövetkezett balesetek ellátását nem téríti. A TB-t kiegészítő Extrém Sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező. Emellett mindenkinek ajánlott gondoskodni Szlovákiában is érvényes, hegymászó tevékenységet is magában foglaló élet- és baleset, valamint a gyógykezelést is magában foglaló biztosításról a tanfolyam időtartamára.
Az esetleges külföldi ellátás során felmerülő költségeket a TB állja. Ehhez erősen javasolt az Európai Egészségbiztosítási kártya kiváltása!

Jogi nyilatkozat

A hegymászás veszélyes sport, annak kockázatai a szervezők és az eljáró oktatók maximális gondossága mellett sem zárhatók ki teljes mértékben. A tanfolyamon mindenki a saját felelősségére és kockázatára vesz részt. A résztvevők nem szenvedhetnek olyan betegségben, mely hatással lenne hegymászó tevékenységre vagy fokozná annak kockázatait (pl. szívbetegség, magas vérnyomás, epilepszia). A résztvevők nem lehetnek kábítószer vagy kábító hatású anyag, továbbá a hegymászó tevékenységet befolyásoló gyógyszeres kezelés hatása alatt.