Mixmászó tanfolyam

A téli mixmászás az alpesi tradmászás csúcsa! Ha szeretnél betekintést nyerni a legfelső szint alapjaiba és tapasztalt mászók mellett elsajátítani a kezdő lépéseket, akkor jelentkezz!

Helyszín: Magas-Tátra, Menguszfalvi-völgy, Poprád-tavi hegyi szálló

Időpont: 2022. február 3-6.

Jelentkezés

Jelentkezés módja: az mixtanfolyam(kukac)excelsior.hu e-mail címre mászónapló megküldésével.

Jelentkezési határidő: 2021. december 18.

Résztvevők értesítése: 2021. december 21-ig.

Tanfolyami létszám: max. 6 fő résztvevő, 3 fő oktató mellett.

Tematika

A mixmászó tanfolyam keretében szeretnénk, hogy a résztvevők, olyan alapvető tudásra tegyenek szert, mellyel a későbbiekben önálló fejlődésük a függőleges téli világban megkezdődhet.
Ezáltal a 4 tanfolyami nap alatt folyamatos gyakorlattal fogjuk az ehhez szükséges ismereteket átadni. Esténként pedig az ilyen jellegű nagy mászásokra való tervezés praktikáiba fogjuk a hegymászót bevezetni.

FONTOS! A tanfolyamon megfelelő edzettségi állapotban ajánlott részt venni, mert a 4 nap alatt minden nap 200-400 méter hosszú téli mászóutakat kell teljesíteni. A megfelelő fizikai felkészültség elérésére javasolt az Excelsior téli edzésein részt venni.

A 2018-as, első mixmászó tanfolyamról itt olvashatjátok Vida Judit beszámolóját >>

A 2019-es tanfolyamról Szente Attila írt cikket >>

A 2020-as tanfolyamról Tóth Attila (Excelsior) >> és Csongor Balázs (SzHS) >> emlékezett meg.

A 2022-es tanfolyamról Dendel Niki írt beszámolót>>

Képeket Vainel Gergely Gyula Jzy készített, és osztott meg velünk itt >>

Követelmények

Általános alapfeltétel:

  • Excelsior SE tagság (érvényes egyesületi tagsági kártya)
  • vizsgázott hegymászó (alapfokú sziklamászó, téli és nyári alpesi tanfolyamok sikeres elvégzése)

Tanfolyam követelmények:
A jelentkező leghamarabb a téli alpesi tanfolyam sikeres elvégzését követő 1 év letelte után adhatja be jelentkezését a tanfolyamra, melyben mászónaplóval kell igazolnia gyakorlatát, hogy a jelentkezés időpontját megelőző 2 éves időtartamban legalább 2 alkalommal téli túrákat és/vagy mászásokat hajtott végre. A jelentkező az alábbi túrák és mászások valamelyikével igazolhatja gyakorlati felkészültségét. A jelentkező számára szabadon választható, hogy mely mászás típusokkal igazol min. 1-1 db mászást, vagy azonos típusú mászásból igazol min. 2 db mászását.
Pl.: 1db téli Magas-Tártra csúcs és 1db WI2 jégmászás/ VAGY 2db 3000 méter feletti csúcs

Beszámítható túrák és mászások típusa:

  • A téli időszakban december 1-től április 15-ig a Magas-Tátrában tett csúcsmászások, vagy gerinctúrák. (pl.: Kapor-csúcs, Tengerszem-csúcs, Tátra-csúcs, Lomnici-csúcs)
  • A téli időszakban december 1-től április 15-ig a Magas-Tátrában tett mixmászások M2 fokozattól számolva. (pl.: Tupá/Banán út)
  • Jégmászás WI2 fokozattól számolva, legalább 2 kötélhossz hosszúságban
  • Legalább 45° fok, és 100 méter hosszúságú firn fal megmászása
  • Alpesi hegymászás PD nehézségi fokozattól számolva, akár csúcs érintése nélkül
  • 3000 méter feletti alpesi csúcsok elérése az év bármely időszakában

Tanfolyam költsége

60.000 Ft/fő, mely a tanfolyam oktatóinak utazási és szállási költségeinek fedezésére szolgál.

További információk

Az mixmászó alaptanfolyamon korábban végzetteket, és téli magashegyi tanfolyammal rendelkezőket is várjuk a tanfolyamra, téli mászó tábor jelleget adva, ahol útvonal ajánlásokkal tudjuk segíteni az önálló mozgásukat a hegyen. A végzett alaptanfolyamosok számára pedig akár a tanfolyammal együtt mozogva mászhatnak önállóan vigyázó tekintetünk mellett. Amennyiben a tanfolyam létszáma úgy alakul, akkor nekik lehetőség nyílik az oktatóval való együtt mászásra is a tanfolyamos útvonalakon.
Amennyiben az alaptanfolyami létszám nem kerül feltöltésre, a végzett alaptanfolyamosok közül a felszabadult oktatói szám függvényében szűk körben haladó mixmászó tanfolyam oktatást is megszervezzük. Emiatt kérjük a végzett mixmászó tanfolyamosokat, hogy amennyiben érdekli őket ez a lehetőség mászónaplójukat a fenti e-mail címre ők is küldjék meg, a levél tárgyában pedig a “Haladó mixmászó jelentkezés”-t írjanak.

A tanfolyamon való részvétel és a téli mászásokra való edzettség felméréséhez ajánljuk az Excelsior Szintfelmérő terepfutásán való részvételt.

Jogi nyilatkozat

A hegymászás veszélyes sport, annak kockázatai a szervezők és az eljáró oktatók maximális gondossága mellett sem zárhatók ki teljes mértékben. A tanfolyamon mindenki a saját felelősségére és kockázatára vesz részt. A résztvevők nem szenvedhetnek olyan betegségben, mely hatással lenne hegymászó tevékenységre vagy fokozná annak kockázatait (pl. szívbetegség, magas vérnyomás, epilepszia). A résztvevők nem lehetnek kábítószer vagy kábító hatású anyag, továbbá a hegymászó tevékenységet befolyásoló gyógyszeres kezelés hatása alatt.