Mixmászó tanfolyam

A téli mixmászás az alpesi tradmászás csúcsa! Ha szeretnél betekintést nyerni a legfelső szint alapjaiba és tapasztalt mászók mellett elsajátítani a kezdő lépéseket, akkor jelentkezz!

Helyszín: Magas-Tátra, Menguszfalvi-völgy, Poprád-tavi hegyi szálló

Időpont: 2023. március 9–12. (érkezés a szállásra: 2023. március 8.)

Jelentkezés

Jelentkezés módja: a mixtanfolyam(kukac)excelsior.hu e-mail címre a mászónapló megküldésével.

Jelentkezési határidő: 2023. január 10.

Résztvevők értesítése: 2023. január 12-ig.

Tanfolyami létszám: max. 6 fő résztvevő, 3 fő oktató mellett.

 

Tematika

A mixmászó tanfolyam keretében szeretnénk, hogy a résztvevők olyan alapvető tudásra tegyenek szert, mellyel a későbbiekben önálló fejlődésük a függőleges téli világban megkezdődhet.
Ezáltal a 4 tanfolyami nap alatt folyamatos gyakorlattal fogjuk az ehhez szükséges ismereteket átadni. Esténként pedig az ilyen jellegű nagy mászásokra való tervezés praktikáiba fogjuk a hegymászót bevezetni.

FONTOS! A tanfolyamon megfelelő edzettségi állapotban ajánlott részt venni, mert a 4 nap alatt minden nap 200-400 méter hosszú téli mászóutakat kell teljesíteni. A megfelelő fizikai felkészültség elérésére javasolt az Excelsior téli edzésein részt venni.

A 2018-as, első mixmászó tanfolyamról itt olvashatjátok Vida Judit beszámolóját >>>

A 2019-es tanfolyamról Szente Attila írt cikket >>>

A 2020-as tanfolyamról Tóth Attila (Excelsior) >>> és Csongor Balázs (SzHS) >>> emlékezett meg.

A 2022-es tanfolyamról Dendel Niki írt beszámolót >>>

Képeket Vainel Gergely Gyula Jzy (is) készített, képeit itt nézhetitek meg >>>

 

Követelmények

Általános alapfeltétel:

  • Excelsior SE tagság (érvényes egyesületi tagsági kártya a 2023-as évre);
  • vizsgázott hegymászó (alapfokú sziklamászó, valamint a téli és a nyári alpesi tanfolyamok sikeres elvégzése).

Tanfolyam követelmények:
A jelentkező leghamarabb a téli alpesi tanfolyam sikeres elvégzését követő 1 év letelte után adhatja be jelentkezését a tanfolyamra, melyben mászónaplóval kell igazolnia gyakorlatát, hogy a jelentkezés időpontját megelőző 2 éves időtartamban legalább 2 alkalommal téli túrákat és/vagy mászásokat hajtott végre. A jelentkező az alábbi túrák és mászások valamelyikével igazolhatja gyakorlati felkészültségét. A jelentkező számára szabadon választható, hogy mely mászás típusokkal igazol min. 1-1 db mászást, vagy azonos típusú mászásból igazol min. 2 db mászását. Pl.: 1db téli Magas-Tártra csúcs és 1db WI2 jégmászás/ VAGY 2db 3000 méter feletti csúcs.

Beszámítható túrák és mászások típusai:

  • A téli időszakban december 1-től április 15-ig a Magas-Tátrában tett csúcsmászások, vagy gerinctúrák. (pl.: Kapor-csúcs, Tengerszem-csúcs, Tátra-csúcs, Lomnici-csúcs);
  • A téli időszakban december 1-től április 15-ig a Magas-Tátrában tett mixmászások M2 fokozattól számolva. (pl.: Tupá/Banán út);
  • Jégmászás WI2 fokozattól számolva, legalább 2 kötélhossz hosszúságban;
  • Legalább 45° fok, és 100 méter hosszúságú firn fal megmászása;
  • Alpesi hegymászás PD nehézségi fokozattól számolva, akár csúcs érintése nélkül;
  • 3000 méter feletti alpesi csúcsok elérése az év bármely időszakában.

 

A tanfolyamot megelőző képzés

Annak érdekében, hogy a tanfolyam sikeres elvégzését elősegítsük, a tanfolyamot megelőző hónapokban, magyarországi helyszínen a drytooling mászás gyakorlati ismereteit mutatjuk be, mely legalább 1 hétvégi napot vesz igénybe. Ennek pontos időpontja a résztvevők kiválasztása után kerül egyeztetésre.

Emellett 2023. februárjában az Excelsior klub helyiségében elméleti felkészítőt szervezünk, amelyen előadás keretében kerül bemutatásra a résztvevők számára a tanfolyam részletes felépítése, illetve a hegyen előforduló objektív és szubjektív veszélyek ismertetése és azok kezelése a tanfolyam alatt. Az elméleti felkészítőn a tanfolyamosok számára a részvétel kötelező.

 

A tanfolyam költsége

90.000 Ft/fő, mely az oktatási és szervezési költséget foglalja magában.

 

További információk

Az mixmászó alaptanfolyamon korábban végzetteket, és téli magashegyi tanfolyammal rendelkezőket is várjuk a tanfolyamra, téli mászó tábor jelleget adva, ahol útvonal ajánlásokkal tudjuk segíteni az önálló mozgásukat a hegyen. A végzett alaptanfolyamosok számára pedig akár a tanfolyammal együtt mozogva mászhatnak önállóan vigyázó tekintetünk mellett. Amennyiben a tanfolyam létszáma úgy alakul, akkor nekik lehetőség nyílik az oktatóval való együtt mászásra is a tanfolyamos útvonalakon.

A tanfolyamon való részvétel és a téli mászásokra való edzettség felméréséhez ajánljuk az Excelsior Szintfelmérő terepfutásán való részvételt.

 

Jogi nyilatkozat

A hegymászás veszélyes sport, annak kockázatai a szervezők és az eljáró oktatók maximális gondossága mellett sem zárhatók ki teljes mértékben. A tanfolyamon mindenki a saját felelősségére és kockázatára vesz részt. A résztvevők nem szenvedhetnek olyan betegségben, mely hatással lenne hegymászó tevékenységre vagy fokozná annak kockázatait (pl. szívbetegség, magas vérnyomás, epilepszia). A résztvevők nem lehetnek kábítószer vagy kábító hatású anyag, továbbá a hegymászó tevékenységet befolyásoló gyógyszeres kezelés hatása alatt.