Beszámoló a VII. Excelsior Boulder Kupáról

A tavalyi nagy érdeklődére való tekintettel, az idei VII. Excelsior Boulder Kupát, amely a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség Magyar Kupasorozatának ranglistaversenye volt, két naposra szerveztük. Az előnevezések során közel 70 versenyző nevezett, de a végleges indulók száma 96 fő volt. A létszám igazolta a kétnapos lebonyolítást, illetve megerősítette, hogy egyre többen érdeklődnek a mászás iránt.

excelsiorVII-1Szombat a fiatal korosztályoké volt. A gyermekeknek és a serdülőknek 10 kunsztot kellett kétszer 20 perc alatt teljesíteniük, a négy csoportból 9 versenyző jutott a döntőbe, ahol a nemzetközi szabályok szerint mérhették össze erejüket. Az ifi mezőny versenyzőinek a felnőtt feladatokat, azaz 15 kunsztot háromszor 30 perc alatt kellett mászniuk. A döntőbe 13 versenyző jutott, illetve nyolc fő nevezett a nyílt felnőtt kategóriába.

Vasárnap a vártnál jóval több versenyző jelentkezett a regisztrációnál. Több olyan mászó volt, aki most indult életében először versenyen, nekik nagyon tetszett a családias hangulat. Az indulók nagy száma miatt, a csoportok ideális 10 fős létszáma 2-3 sportolóval meghaladta az édeni állapotot. A falnál ez a létszám egy kisebb tömegnek tűnhetett, mert ehhez még hozzá kellett számolni a 6-7 versenybírót is.

Szabályokról dióhéjban: a selejtezők során csak a TOP és a TOP – számított megmászásnak, az utóbbi 25%-kal ért kevesebbet az eredmények számításakor. A kunsztok nehézségüktől függően különböző pontszámokat kaptak. Az alacsonyabb pontértékű boulderek könnyebbek, a magasabbak nehezebbek voltak. A döntők a nemzetközi szabályok szerint voltak megrendezve. A négy kunszt ugyanannyi pontot ért, a próbálkozásokkal csökkent az elérhető pontok száma. A kunsztok két zónafogást tartalmaztak. A mászó és a tranzit idő egyaránt 4 perc volt.

Két építő kritikát szeretnék közzé tenni. Többen nehezményezték, hogy a megfogható fogásokat nem lehetett lépni, valamint jómagam is tapasztaltam, hogy egyes kusztokat azért nem tudtam megcsinálni mert fesztávosak voltak. A jövőbeni versenyeket az észrevételeket tükrében fogjuk lebonyolítani.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani munkájukért és segítségükért: Berkes Jánosnak, Fellai Zoltánnak, Grimm Zsuzsannának, Harmati Csabának, Kerekes Mariannának, Lastofka Jánosnak, Lám Bencének, Magasdi Attilának, Martincsák Istvánnak, Nagy Péternek (Dagi), Nagy Péternek (Fater), Orbán Gábornak, Pataki Jánosnak, Pugymer Györgynek, Solymári Daninak, Soós Tamásnak, Tatai Jankának, Tihanyi Lászlónak, Túrós Viktóriának, Vad Norbertnek, Vajas Gábornak, Vida Szabolcsnak, valamint köszönjük az MHSSz Supervisorainak: Burucsné Máriának, Gál Zoltánnak és Urbanics Áronnak közreműködésüket.

A nyereményeket a Tengerszem Sportbolt, a Boulder.hu az HRT fogások forgalmazója, az Adidas, a Hegy- és Turista Magazin és a Sportpiac magazin biztosította.

Az Excelsior vándorkövet idén Kámvás Bálint vitte haza.

Budapest, 2005.11.18.

További eredményes versenyzést kívánok: Gozony Gergő