Mix mászó alaptanfolyam

A téli mixmászás az alpesi tradmászás csúcsa! Ha szeretnél betekintést nyerni a legfelső szint alapjaiba és tapasztalt mászók mellett elsajátítani a kezdő lépéseket, akkor jelentkezz!

Helyszín: Magas-Tátra, Menguszfalvi-völgy, Poprád-tavi hegyi szálló

Időpont: 2019. március 7 – 10.

Jelentkezés

Jelentkezés módja: az mixtanfolyam(kukac)excelsior.hu e-mail címre mászónapló megküldésével.

Jelentkezési határidő: 2018. december 2.

Résztvevők értesítése:2018. december 5-ig.

Alaptanfolyami létszám: max. 6 fő résztvevő, 3 fő oktató mellett.

Haladó tanfolyami létszám: max. 3 fő, 1 fő oktató mellett.

Tematika

A mix mászó tanfolyam keretében szeretnénk, hogy a résztvevők, olyan alapvető tudásra tegyenek szert, mellyel a későbbiekben önálló fejlődésük a függőleges téli világban megkezdődhet.
Ezáltal a 4 tanfolyami nap alatt folyamatos gyakorlattal fogjuk az ehhez szükséges ismereteket átadni. Esténként pedig az ilyen jellegű nagy mászásokra való tervezés praktikáiba fogjuk a hegymászót bevezetni.

FONTOS! A tanfolyamon megfelelő edzettségi állapotban ajánlott részt venni, mert a 4 nap alatt minden nap 200-400 méter hosszú téli mászóutakat kell teljesíteni. A megfelelő fizikai felkészültség elérésére javasolt az Excelsior téli edzésein részt venni.

A 2018-as, első mixmászó tanfolyamról itt olvashatjátok Vida Judit beszámolóját >>

Képeket pedig Jzy készített, és osztott meg velünk itt >>

Követelmények

Általános alapfeltétel:

 • Excelsior SE tagság (érvényes egyesületi tagsági kártya)
 • vizsgázott hegymászó (alapfokú sziklamászó, téli és nyári alpesi tanfolyamok sikeres elvégzése)

Alaptanfolyam követelmények:
A jelentkező leghamarabb a téli alpesi tanfolyam sikeres elvégzését követő 1 év letelte után adhatja be jelentkezését a tanfolyamra, melyben mászónaplóval kell igazolnia gyakorlatát, hogy a jelentkezés időpontját megelőző 1 éves időtartamban legalább 2 alkalommal téli túrákat és/vagy mászásokat hajtott végre. A jelentkező az alábbi túrák és mászások valamelyikével igazolhatja gyakorlati felkészültségét. A jelentkező számára szabadon választható, hogy mely mászás típusokkal igazol min. 1-1 db mászást, vagy azonos típusú mászásból igazol min. 2 db mászását.
Pl.: 1db téli Magas-Tártra csúcs és 1db WI2 jégmászás/ VAGY 2db 3000 méter feletti csúcs

Beszámítható túrák és mászások típusa:

 • A téli időszakban december 1-től április 15-ig a Magas-Tátrában tett csúcsmászások, vagy gerinctúrák. (pl.: Kapor-csúcs, Tengerszem-csúcs, Tátra-csúcs, Lomnici-csúcs)
 • A téli időszakban december 1-től április 15-ig a Magas-Tátrában tett mix mászások M2 fokozattól számolva. (pl.: Tupá/Banán út)
 • Jégmászás WI2 fokozattól számolva, legalább 2 kötélhossz hosszúságban
 • Legalább 45° fok, és 100 méter hosszúságú firn fal megmászása
 • Alpesi hegymászás PD nehézségi fokozattól számolva, akár csúcs érintése nélkül
 • 3000 méter feletti alpesi csúcsok elérése az év bármely időszakában

Haladó tanfolyam követelmények:
A jelentkező a mix mászó alaptanfolyam elvégzését követő 1 év letelte után vehet részt a tanfolyamon. A tanfolyamra történő jelentkezésében mászónaplóval kell igazolnia gyakorlatát, hogy a jelentkezés időpontját megelőző 1 éves időtartamban legalább 2 alkalommal önálló mászásokat hajtott végre. A jelentkező az alábbi túrák és mászások valamelyikével igazolhatja gyakorlati felkészültségét. A jelentkező számára szabadon választható, hogy mely mászás típusokkal igazol min. 1-1 db mászást, vagy azonos típusú mászásból igazol min. 2 db mászását.
Pl.: 1db téli Magas-Tártra gerincmászás és 1db WI3 jégmászás/ VAGY 2db 3500 méter feletti csúcs

Beszámítható túrák és mászások típusa:

 • A téli időszakban december 1-től március 31-ig a Magas-Tátrában tett gerincmászások (pl.: Tátra-csúcs korona, Poprádi gerinc)
 • A téli időszakban december 1-től március 31-ig a Magas-Tátrában tett mix mászások M3 fokozattól számolva. (pl.: Tupá – Gálfy pillér, Tupá – Puskás gerinc)
 • Jégmászás WI3 fokozattól számolva, legalább 4 kötélhossz hosszúságban
 • Legalább 50° fok, és 300 méter hosszúságú firn fal megmászása.
 • Alpesi hegymászás AD nehézségi fokozattól számolva, akár csúcs érintése nélkül,
 • 3500 méter feletti alpesi csúcsok elérése az év bármely időszakában, AD nehézségi fokozatú útvonalon.

Tanfolyam költsége

40.000 Ft/fő, mely a tanfolyam oktatóinak utazási és szállási költségeinek fedezésére szolgál.

Jogi nyilatkozat

A hegymászás veszélyes sport, annak kockázatai a szervezők és az eljáró oktatók maximális gondossága mellett sem zárhatók ki teljes mértékben. A tanfolyamon mindenki a saját felelősségére és kockázatára vesz részt. A résztvevők nem szenvedhetnek olyan betegségben, mely hatással lenne hegymászó tevékenységre vagy fokozná annak kockázatait (pl. szívbetegség, magas vérnyomás, epilepszia). A résztvevők nem lehetnek kábítószer vagy kábító hatású anyag, továbbá a hegymászó tevékenységet befolyásoló gyógyszeres kezelés hatása alatt.