2004. évi Oszi Országos Hegymászó Találkozó

Azt hiszem nem tévedek nagyot amikor azt állítom, hogy ha tíz hegy/sziklamászótól megkérdezzük, hogy mi ugrik be neki elsőre a november harmadik hétvégéjéről, akkor legalább nyolcan azonnal az “OHT” vágják rá. Igen, igen. Nézzünk csak bátran szembe a tényekkel, ez már hagyomány. Bár volt, amikor máshol került megrendezésre, de a bükkszentléleki turistaház dolgozói már ismerősen mosolyogtak a csapatra.

A péntek estét nem nagyon akarom ecsetelni, mert eléggé a szokásos forgatókönyv szerint zajlott, ami az alkoholfogyasztást és a hangulatot jellemzi. Ennek folyományként a szombati verseny sem kezdődött pontosan 09:00-kor. De talán ennél többet nem is tudnék ellene felsorolni. A keresztségben a Hegyi Kaland Verseny névre hallgató futásos/mászós/csúszkás programra 3 fős csapatok nevezését fogadta el – az egyébként az egész találkozót szervező – HSZJSE. Egyesületünk részéről az Oravecz Orsolya, Gáti Gábor, Juhász Gyula összeállítású csapat utasította maga mögé az összes többi indulót, de Schmidtka Edina, Eke Zsolt és Hivessy Zoltán is szépen teljesített. Pontosan hol is? A csapatok 20 perc különbséggel (ez kicsit sok volt) indultak a turistaházból, ahonnan elfutottak Köpüskőig egy kis trepnizésre és dry-toolingra (25m, Krízis út). Az első akadály után tovább futottak Örvénykőre, ahol klasszikus mászás közben lehetett több piros ponttal megjelölt célterület megérintésével további értékes pontokat gyűjteni a sziklán (kb IV-es út). Konditól függően egyesek már csak átkocogtak Szentlélekre, ahol egy drótkötélpályán kellet felhúzódzkodni (kb 80m, 10m szint). Ezután már csak a célszalag átszakítása maradt hátra. Sunnyogni nagyon nem lehetett, mert a versenyszámokat mindig más csapattagnak kellett teljesítenie ?

A verseny eredményhirdetése után, 17:00-tól oktatói nyílt fórum volt, ahol többek között megvitatásra kerültek a következő témák: mennyire/miért szükséges a TF-es OKJ képzés; vizsgakövetelmények egységesítése (stand, eszközök, ereszkedés, vizsgakorhatár).

A vacsorák nyomtalan eltüntetése után élménybeszámolók és diavetítések következtek, ahol Oravecz Orsolya – Hivessy Zoltán, Gozony Gergő és Klein Dávid képviselte az Excelsiort. Amikor már az érdeklődés az éjszakában lassan lankadni kezdett, akkor éppen az egy kis éjszakai túrának kocsival nekiinduló Butter erdőben történt elakadása “dobta fel” a hangulatot, amit csak az tudott felülmúlni, hogy a segítségére siető Gizi kocsija is egy időre az Erdő Szellemének foglya lett.

Vasárnap 09:00 és 10:00 között a kamarai gyűlés zártkörű előkészítése folyt, amit a nevezett szervezet nyílt ülése követett. Képviseltette magát az Adrenalin, Alpinsport, Balassagyarmat, Excelsior, HSZJSE, Kalász DSE Komarniczky, MAHOE Meteora és Székesfehérvár is. A régi időket idéző érdeklődés mellett megtartott II. Oktatói Kamara Konferencián a következő témákat vitatták meg az oktatók: a kamarai tagság feltételei; 2002/2003-as év összefoglalása; oktatói könyv kiadása; a műfalmászásra és hegymászásra vonatkozó állásfoglalás került rövidesen az mhssz.hu oldalra; elfogadásra került (12 igen, 7 nem, 1 tartózkodás mellett), hogy az OHT-tól függetleníteni kell a kamarai üléséket.

Az ülésen Borosnyai Balázs bejelentette, hogy Csúcs Kulturális és Sport Egyesület néven új szervezetet hoz létre.

Vasárnap 13:00 körül az OHT alkonyához érkezett és lassan mindenki hazaindult.

Mit mondanék, ha röviden össze kellene foglalnom? VÉGRE újra olyan sokan voltak, mint 3-5 éve, ami a hangulaton is meglátszott és a szervezés is jól sikerült.

Jövőre gyertek még többen!

Sipi