Zöld-tavi menedékház

Térkép betöltése...

Cím
Zöld-tavi-völgy
Magas-TátraSzlovákia


zold-tavi-haz

A ház a Zöld-tavi-völgyben, a smaragdzöld színű Zöld-tó keleti partján hatalmas tátrai csúcsok tövében fekszik.
A Zöld-tó első látogatói csak a csillagok alatt vagy az Elülső-Rézaknák völgyében a Rókusi-réten található juhásztanyákon éjszakázhattak. 1876-ban a Rókusi-réten építettek fel az első menedékkunyhót, ez volt az Egyed-kunyhó. A kunyhót a Magyarországi Kárpátegyesület (MKE) először 1880-ban a tó északi partjára költöztette át. Majd a többszörösen megrongálódott épületet 1887-ben ismét az MKE segítségével újjáépítették és megint áthelyezték, a Zöld-tó déli partjára. Sajnos a ház 1890-ben leégett. 1897-ben a tó északi partján építették fel az új menedékházat, a Frigyes-menedékházat, amelyből az 1924-es és a II. világháború utáni bővítésekkel jött létre a mai menedékház.

A házat 1950-ben Albert Brnčal (1919-1950) testnevelési tanár, az JAMES tátrai hegymászók klubjának neveltje emlékére átnevezték Brnčal-háznak. Brnčal hegymászó oktatóként veszítette életét 1950.VIII.1-én a Karbunkulus-csorba alatt a Kis-Papirusz-völgyben. 1991-ben a ház nevét Zöld-tavi-házra változtatták.

A Zöld-tavi menedékház több irányból is elérhető, a téli szezonban azonban csak egyetlen lehetséges megközelítési útvonal használható. A felkészült turistáknak a Kő-pataki-tótól a Nagy-Morgás-hágón át vezető piros jelzésű turistaút a megfelelő választás a menedékház elérésére. A Kő-pataki-tóhoz a Tátralomnicról induló felvonóval lehet legkönnyebben feljutni, vagy pedig „önerőből”, ahogy igazi turistához illik. Jelzett turistaúton érhetjük el a Bélai-Tátra keleti oldaláról is, a Nagy-Fehér-tótól induló, szintén piros jelzésen. Amíg a fenti első útvonalon csaknem 2 óra alatt érhető el a ház, a második útvonalon ez mindössze 1/2 óra, de ne feledjük, hogy a Nagy-Fehér-tóhoz is egy fárasztó túra során juthatunk el. A téli időszakban viszont az egyetlen lehetséges elérési útvonal a sárga jelzésű turistaút. Ez a Fehér-víz autóbuszmegállótól indul, ami kb. 3 km-re fekszik Tátralomnictól. Ez a Zöld-tavi menedékház legkönnyebb, bár időben a leghosszabb megközelítési útvonala.

Jövőbeli események

  • Nincs esemény ezen a helyszínen