Mászótalálkozó Köpüs-kőn – Lilla

2019. november 23-24., Köpüs-kő
Csörögtek a kampók az idei trepnis mászótalálkozón is.
A korábbi évekhez hasonlóan, ebben az évben is több egyesület (HSZJSE; Excelsior, Mahoe; Zerge és Székesfehérvári HSK) tagjai gyűltek össze a szentléleki turistaházban. A hagyományokhoz híven Józsi és Györgyi voltak a vendéglátóink, a kedvenc Türü-bürü leves sokakat feltöltött a sztorizások és mászós élmények megosztása közben. A szombat esti szokásos közös sütés sem maradhatott el: pirultak a krumplik, sültek a husik, a grillsajtom pedig elmerült az olajos bugyorban és többé nem láttam. Idén különösen nagy számban képviseltette magát az ifjúság. Karon ültek vagy futkorásztak a kisebb-nagyobb apróságok, szórakoztatták a régi motorosokat.

Az időnk meleg volt és napos, szabadmászásra is lehetőség nyílt. A trepnis utak mellett megmászásra került a klasszikus Parasztromantika, valamint az ifjú Seregi Ernő Róbert által megszületett a Rigolózus (7a) nevű technikás plafon repedés út bővített verziójának első szabad átmászása. Gratulálunk neki! (az út külső része Himer József munkája, 5. próbára mászta elsőként, 1982-ben szilveszteri napsütésben).
Ha alkalmunk adódik, másszunk trepnis utakat hámori társainkkal is. A közös mászások során betekinthetünk a hazai mászótörténelem egy-egy pillanatába. Minden régi trepnis útnak meg van a maga története, inspirációja, pl. miért pont így alakult a vonalvezetés; szögek elhelyezésének veszélyes vagy éppen mókás körülményei. Köszönet és tisztelet az alkotóknak! A Motoremelős c. út egyik karikás szögét magam teszteltem, nem tervezetten (kificcent az ékem). A szög jól tart, az esés szerencsésen sikerült. De ne feledjük, hogy az idő vasfoga dolgozik, kritikusan vizsgáljuk a bent lévő fix pontokat (különösen a kötélgyűrűket).

Az idei, Lázár István által szervezett trepnis tanfolyam friss hallgatói ugyan kis számban, de annál ügyesebben másztak először a köpüsi mészkőn. Első előlmászásaikat tapasztalt társaik segítették türelmesen. Reméljük lesz folytatása és a többi tanfolyamos is csatlakozik hozzájuk. A lendülethez nagymértékben hozzájárulhatnak Hampl Robi elméleti előadásai és gyakorlati oktatása, illetve a februárig tartó trepnis mászóhétvégék szervezése (csatlakozni ér!). Ezúton is köszönjük Robinak a szinte 0-24 órás, készséges és alapos tudásmegosztást, ami segíti azokat a mászókat is, akik az önbiztosítás rejtelmeibe kívánnak betekinteni. Robi jóvoltából több, új eszközt is alkalmunk volt kipróbálni ezen a hétvégén. Közös ötletelést követően kisebb csapat kísérte figyelemmel, ahogy társunk leereszkedik az Escaper nevű, speciális helyzetben alkalmazható, többünkben kétségeket ébresztő eszközből. A demonstráció hasznosnak bizonyult.

A szombat esti előadások hosszúra nyúltak, (reméljük) inspirálóak, de mindenképpen rendhagyóak voltak. A nyár elejei Nagy-Lomnic toronyra vezető, PP variáns (A2) mászásának élménybeszámolójával nyitotta meg az estét Himer József. A vegyes csapat résztvevői mind szót kaptak, kifejtették a felkészülés folyamatát, egyéni célokat, félelmeket árultak el vagy a visszafordulás okait fejtegették a hallgatóságnak. Reméljük a beszámoló motivációt ébresztett az alapos felkészülésre és a markáns plafon átmászására!
Ezután Dékány Máté (Mahoe) mesélt Bergellben töltött hetéről, ahol Kerekes Bencével másztak idén nyáron. Olyan utakat is bemutatott, amikben a létrákat is használni kellett az impozáns gránit falakon. Máté előadásában is szó volt a PP-ről, ő ugyanis szólóban, önbiztosítással is megmászta ezt az utat, ahogyan a Karbunkulus tornyon is, a Berán emlékúton több, egyre sikeresebb próbálkozása volt. Az önbiztosításos, többkötélhosszas mászásairól mesélt őszintén, jó hangulatban.
Az est harmadik előadását Suhajda Szilárdtól hallottuk, aki képekben gazdag vetítéssel és kalandos történetekkel tarkítva mesélt a K2 sikeres megmászásáról. Pillanatképekben, de betekintést nyertünk a mászótársak között kialakuló különleges kapcsolatba és a nyolcezresek világába is.
Köszönjük a HSZJSE tagjainak a szervezést, reméljük sok közös mászásunk lesz a 2020-as évben is!

írta: Kovács Lilla, 2019. december
fotók: Vainel Gergely Gyula

Album:

2019.11.23-24 – Köpüs-kő mászótalálkozó
View more photos →

További képek (google drive) >>>