Bentlakásos alapfokú sziklamászó tanfolyam “SZM2” – Ausztria

2011-04-30 at 15-24-35

Egy hét intenzív élmény Ausztira szikláin.

Tanfolyamunkon a legfontosabb alapismereteket sajátíthatod el a mászással kapcsolatban, gyönyörű környezetben Ausztriában.

Képzett oktatóktól, jó hangulatban, gyönyörű alpesi környezetben, száz méternél magasabb sziklafalakon.
EZ AZ A TANFOLYAM, AHOL A HEGYMÁSZÁS KEZDŐDIK!

A sziklamászás, a hegymászás csodálatos, ugyanakkor veszélyes extrém sport, ahol az életed a tét! A tanfolyamainkon megszerezhető ismereteket elengedhetetlennek tartjuk, ha hegyek között szeretnél mozogni vagy a hegymászás, illetve sziklamászás bármely ága érdekel.

A SZIKLAMÁSZÓ TANFOLYAMUNK AZ AZ LEHETŐSÉG, AHOL A LEGFONTOSABB ALAPISMERETEKET ELSAJÁTÍTHATOD A HEGYMÁSZÁSSAL KAPCSOLATBAN!

Ezt a rengeteg tanfolyamosunk is bizonyíthatja, akik az évek alatt kikerültek oktatóink kezei alól. A sziklamászó tanfolyam végére Te is képes leszel önállóan, biztonságosan feljutni egy általad kiválasztott mászóúton, vagy éppen a társadat felbiztosítani. A fal tetejéről le tudsz majd ereszkedni kötél segítségével. Biztonságosan tudsz majd standot építeni az eszközeidből. Képes leszel több kötélhosszas mászóutakat is teljesíteni és akár le is tudsz majd ereszkedni rajtuk. Magyarul sziklamászó leszel.

Következő bentlakásos ausztriai tanfolyamunk időpontja: 2018.07.21 – 29.

Sziklamászó felszerelés kölcsönző űrlap alaptanfolyamra

Előző tanfolyamról egy kis élménybeszámoló

Tanfolyamra jelentkezés, érdeklődés:

Harkay Zsolt
+36-20/2042300
zsolt.harkay(kukac)excelsior.hu

Jelentkezési kérdőív

Jelentkezési határidő: 2018.06.21.

Kiknek ajánljuk?

Aki elmúlt már 16 éves és kellően sportosnak érzi magát egy sziklamászó kalandhoz. A sziklamászó tanfolyamunkra bárki jelentkezhet, akit vonzanak a sziklák, a hegyek, az aktív kikapcsolódás.
A tanfolyamra elegendő egy kezdő szint. Ha már másztál korábban teremben, vagy tapasztaltabb társak segítségével sziklán is, és szeretnék megtanulni a biztosítástechnikát akkor, kezdőként is megállod majd a helyed. Ugyanakkor azokat is várjuk akik több éve másznak, esetleg már magasabb szinten vannak, és szeretnék a tudásukat finomítani, letisztítani.

A tanfolyamot megelőzően kötelező egy szint felmérő mászódélutánon részt venni!

Gyakorlati képzéseinken a teljesen kezdőtől a profi mászóig mindenki a mászótudásának megfelelő utakban mászhat. Akkor is bátran jelentkezz, ha nincs még mászópárod, tanfolyamosaink közül segítünk neked kiválasztani a tudásodnak megfelelő párt!

Bentlakásos tanfolyamunk azoknak nyújt segítséget akik elfoglaltságuk miatt rövid idő alatt tudják, akarják elvégezni az alapfokú sziklamászó tanfolyamot.
Ezen a tanfolyamon egy hét alatt sajátíthatod el mindazt a tudást, amire a tavaszi-őszi bejárós tanfolyamainkon másfél hónap összes hétvégéje és csütörtök délutánja alatt van lehetőség.

Miért válassz minket?

 • Mert ami tanfolyamunk 9 gyakorlati mászónapot foglal magában, mivel kellő időt szeretünk arra fordítani, hogy a szükséges ismereteket maximálisan átadhassuk neked. Hiszen ez az a tanfolyam az, ahol a legfontosabb alapismereteket sajátítod el a hegymászással kapcsolatban.
 • Mert nálunk a gyakorlati oktatás kis létszámú csoportokban zajlik. Legfeljebb 3 fővel foglakozik egy oktató, a több kötélhosszas utakban minden partira külön oktató felügyel. Így mindenkire maximális figyelem jut.
 • Mert mi nem hazánk kicsiny szikláin, hanem valódi több kötélhosszas utakban, száz métert is meghaladó magasságú sziklákon nyújtunk lehetőséget a szükséges tudás elsajátítására és gyakorlására, ezzel a valódi hegyekben Rád váró körülményekre készítünk fel.
 • Mert a mi oktatóink jellemzően több évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek, tagjai a Magyar Hegymászó Oktató Kollégiumnak, elvégezték a TF hegymászó sportedzői képzését, franciaországi hegyivezető tanfolyamot végeztek, emellett folyamatosan továbbképzik magukat, hogy Te a legjobb oktatásban részesülhess.
 • Mert mi a hegymászás minden ágát műveljük és oktatjuk (sportmászás, alpesi mászás, boulderezés, klasszikus alpinizmus, jégmászás, síalpinizmus, klettersteigezés, mesterséges mászás, stb.). Velünk mindig lesz hova tovább fejlődnöd.
 • Mert a legjobb referenciánk az a több száz nálunk vizsgázott hegymászó, akik közül többen is hatalmas sikereket értek el a sziklamászás, az alpesi mászás, illetve a magashegyi expedíciók területén.
 • Mert az egyesületünk a legrégebb óta fennálló és jelenleg is az ország legnagyobb hegymászó egyesülete.
 • Mert az Excelsior nem csak egy hegymászó iskola, hanem elsősorban egy hegymászó klub, ahol élénk klubélet folyik. Excelsior klubtagként egy összetartó, aktív mászótársaságba csöppensz, ahol élménybeszámolókat, előadásokat tartunk, és együtt szervezzük a közös programjainkat, túráinkat. Megismerkedhetsz új barátokkal, mászópárokkal, olyan társaságba csöppenhetsz ahol mindenki a szenvedélyének, a mászásnak él.
 • Mert az Excelsior szertára és könyvtára az ország legjobban felszerelt és legbővebb lehetőségeket nyújtó intézményei, ahol mászófelszereléseket, mászókalauzokat, útikönyveket, mászással kapcsolatos szakirodalmat kölcsönözhetsz.
 • Mert a klubnak helyet adó Monkey Boulder-ben télen-nyáron formában tarthatod magad.

 

A tanfolyamról

A hegymászás bölcsőjében az Alpok keleti részén, több helyszínen töltünk el kilenc felejthetetlenen napot ahol száz méternél magasabb sziklákon gyakorolhatjuk a sziklamászást.

Helyszínek: Rax, Hohe Wand, Peilstein, Dürnstein.

Kilenc nap alatt elméleti és gyakorlati képzéseken fogod megismerni, megtanulni és alkalmazni a sziklamászáshoz szükséges alapvető tudnivalókat:

 • a mászás biztosítását – az ehhez szükséges eszközöket és azok helyes használatát
 • kötéltechnikát, biztosítástechnikát, csomók használatát, standépítést, ereszkedést
 • a mászás fizikáját – mászó-technikai alapismereteket
 • a mászókalauzok használatát – falrajzok értelmezését, a megfelelő útvonalválasztást
 • a különböző kőzetek tulajdonságait és sajátosságait
 • a hegyi veszélyforrások felismerését és a veszélyek minimalizálásának technikáit
 • elsősegélynyújtást, vészjelzést, vészhelyzetekben való magatartást
 • a hegyi időjárást, a változás előjeleinek felismerését és azt, hogy mit tegyél a különböző időjárási helyzetekben
 • és egy kis hegymászó történelmet, jelentős pillanatokat a mászás világából
 • etikát a hegyi viselkedésről

A sziklamászó tanfolyam minden hegymászó tanfolyam beugrója, ezzel a vizsgával belépőt szerzel a hegymászó életbe.

Szállás, utazás

P1070199 resize1038_356

 • A tanfolyam alatt jellemzően a sziklamászó helyhez legközelebbi kempingezési lehetőségnél sátorozunk, táborozunk. Esténként a tábortűz mellett, közös sütögetés közben beszéljük meg az aznapi tapasztalatokat, elméleti anyagot, illetve a másnapi mászóutakkal kapcsolatos tudnivalókat.
 • Az utazás bérelt kisbusszal történik.

Szükséges felszerelések

_MG_2849_1038x356_resize

A tanfolyam alatt, az UIAA szabványoknak megfelelő, a gyártó ajánlása alapján karbantartott sziklamászó felszerelések használhatóak. Amennyiben az oktató bármely eszközt kifogásolhatónak minősít, megtilthatja annak használatát.

A tanfolyam időtartamára minden jelentkezőnek lehetősége van szertárunkból sziklamászó felszerelést bérelni – gyakorlatilag a mászócipőn kívül a teljes felszerelés bérelhető. Így nem kell a tanfolyam elején semmilyen saját sziklamászó eszközt vásárolnod, anélkül is elvégezheted a tanfolyamot, így jelentős anyagi terhektől mentesülsz.

Szállás, táborozás

Sátrazáshoz, táborozáshoz az alábbi felszereléseket érdemes magaddal hozni

 • fejlámpa
 • sátor
 • 3 évszakos hálózsák
 • derékalj
 • tábori főzéshez: főző, étkészlet (villa, kanál, kés), bögre, tányér
Biztosítás

A TB-t kiegészítő extrém sport biztosítás megkötése mindenki számára kötelező, melyet egyesületünk a jelentkezők részére elvégez. Emellett mindenkinek ajánlott gondoskodni Olaszországban érvényes, hegymászó tevékenységet is magában foglaló élet- és baleset, valamint a gyógykezelést is magában foglaló biztosításról.

A tanfolyam költségei

A tanfolyam ára: 82 000 Ft

Az ár tartalmazza:

 • az oktatási díjat (elmélet, gyakorlat)
 • az oktatási anyagok díját
 • a szervezési díjat

Az ár nem tartalmazza:

 • a külön extrém tb kiegészítő biztosítást a tanfolyam időtartamára, melynek megkötése kötelező – az első elméleti napon a helyszínen is megköthető, ára kb. 6000 Ft
 • hegymászó tevékenységet is magában foglaló Olaszországban érvényes, élet- és balesetbiztosítás  (pl.: ÖAV tagság)
 • az alapfelszerelést a tanfolyam időtartamára – ha nincs felszerelésed, a tanfolyam idejére szertárunkból kedvezményesen kölcsönözhetsz
 • az utazási költség – ezt bérelt kisbusszal szoktuk megoldani, önköltségi áron kb. 25 000 – 30 000 Ft
 • a szállás díját ami kb. €8 éjszakánként
 • étkezés díját

Következő bentlakásos ausztriai tanfolyamunk időpontja: 2018.07.21 – 29.

Sziklamászó felszerelés kölcsönző űrlap alaptanfolyamra

 

Tanfolyamra jelentkezés, érdeklődés:

Harkay Zsolt
+36 20 204 2300
zsolt.harkay(kukac)excelsior.hu

Jelentkezési kérdőív

Jelentkezési határidő: 2018.06.21.

Jogi nyilatkozat

A hegymászás veszélyes sport, annak kockázatai a szervezők és az eljáró oktatók maximális gondossága mellett sem zárhatók ki teljes mértékben. A tanfolyamon mindenki a saját felelősségére és kockázatára vesz részt. A résztvevők nem szenvedhetnek olyan betegségben, mely hatással lenne hegymászó tevékenységre vagy fokozná annak kockázatait (pl. szívbetegség, magas vérnyomás, epilepszia). A résztvevők nem lehetnek kábítószer vagy kábító hatású anyag, továbbá a hegymászó tevékenységet befolyásoló gyógyszeres kezelés hatása alatt.