Új mászóhely nyílt Budapest szívében

A napokban megtörtént, amire oly régóta vágytunk – új mászóiskolát avattak Budapest szívében, a belvárostól egy lépésre, a Kis-Svábhegyi Kőfejtőben. Huszonkét mászóút és négy haránt boulder út várja a sportolni vágyókat, II-VIII nehézségben. A mászóiskola megnyitása több évig tartó előkészítő munka eredménye, az utakat Márkusz Roland, Tiboldi András és Vladár Tamás alkotta, nagyrészt RAUMER biztosítási pontokkal.

Topo letöltés >>

A legfontosabb tudnivalók, mielőtt útnak indulsz

Figyelem, a főváros XII. kerületében található kőfejtő magánterületen van! Megközelítéséhez még véletlenül se vegyük igénybe a Gaál József útról nyíló magánutat!
A bányát gépjárművel megközelíteni szigorúan tilos! Autóval érkezők az Álom utcai parkolót használhatják; innen, a Trencséni utca 4-gyel szemben induló, mászófigurával jelzett úton, 3 perces sétával érhetik el a bányát. A terület 2012 óta a Kis-Sváb-hegy helyi természetvédelmi terület részét képezi, ezért rendkívül fontos, hogy a számunkra kiadott engedélyben foglaltakat betartsuk és annak betartására sporttársainkat is figyelmeztessük! Ilyen mászóhely nem lesz egyhamar a fővárosban, tegyünk meg mindent azért, hogy a miénk is maradhasson!

A tevékenység végzése során az élő és élettelen természeti környezet károsítása, veszélyeztetése, illetve zavarása tilos! A kőzeteket a helyszínen tanulmányozzuk, ne vigyük el! Szemét lerakása tilos!

Tartsuk tiszteletben a közelben lakók nyugalmát! Ne hangoskodjunk, zenét csak fülhallgatóval hallgassunk! A bányaudvar területén tilos a dohányzás! Tilalmi időben ne rakjunk tüzet!
A mászó köteles a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség, illetve annak tagszervezetei által kiállított, érvényes tagsági igazolványát magánál tartani és azt az ellenőrzésre jogosult személy kérésére bemutatni.
A mászók a mászóút befejezése után kizárólag közvetlen visszaereszkedéssel térhetnek vissza a fal tetejéről, a fal feletti gyep közlekedésre nem vehető igénybe.
Toprope mászáshoz tegyünk be saját, biztosítható nyelvű karabinert a standba! Egyszerre egy utat másszunk, üresen lógó kötéllel ne foglaljunk helyet!
Ipari alpinista és barlangász sporttársaink figyelmét is felhívjuk arra, hogy a fal feletti gyepen tilos közlekedni. Kötéltechnika gyakorlása csak abban az esetben lehetséges, ha a standokat előzőleg alsó biztosítással közelítik meg.
A sziklafalban elhelyezett fix biztosítóeszközök rongálása vagy eltulajdonítása szigorúan tilos! Aki engedély nélkül fix biztosító eszközt távolít el a falból az súlyos, életveszélyes helyzetet vagy akár halálos kimenetelű balesetet idézhet elő, ami akár eshetőleges szándékú emberölés kísérletének is minősülhet.
A mászóiskolában – különösen annak jobb szélén – fennáll a kőhullás veszélye, ezért sisak viselése ajánlott.
A változó szilárdságú kőzet miatt a bányában a kötél nélküli mászás nem ajánlott.
Az utak kiépítői az esetlegesen bekövetkező balesetekért nem vállalnak felelősséget!

1913328_444120415691731_4947532452854910485_o

 Tiboldi András és Márkusz Roland az átadási ünnepségen

A mászóiskola története, kialakulása

Olvassátok Márkusz Roland, az utak egyik alkotójának összefoglalását a bánya eddigi mászásairól és a kiépítés viszontagságairól!

“Szabadka Péter emlékei szerint a felhagyott mészkőbánya falait először Saigi Szilárd és testvére Róbert kereste fel 1973-74-ben. Őket Rácz Zsolt és Kovács István követte a ’70-es évek végén majd a ’80-as évek elején Katona László és tanítványai, Nagy ZsoltSoha Gábor és Tiboldi András kezdtek rendszeresen kijárni a bányába.

Az első, előre is mászható útvonal, a „Barátok útja”, e három, szárnyát bontogató tanítvány keze nyomán született 1983-ban. Miután a rendszerváltást követően a területet elkerítették, a mászók kénytelenek voltak lemondani róla. Az elkövetkező évtizedekben a hely állapota fokozatosan romlott, és az ezredfordulóra már csaknem megközelíthetetlenné vált. A teljesen elhanyagolt, veszélyes hulladékkal és burjánzó növényzettel borított területet 2011-ben Márkusz Roland fedezte fel újra. Barátja, Vladár Tamás azonnal csatlakozott hozzá és az elszánt páros hatalmas lendülettel látott hozzá a bánya rendbetételéhez.

Lelkesedésükre jellemző, hogy a 2011-től 2012-ig terjedő időszakban a traktor gumitól a kerítés oszlopon át a veszélyes azbeszt lapokig minden elképzelhető szemetet kitermeltek, így előbb megközelíthetővé, majd veszélytelenítés után mászásra alkalmassá tették a fal jelentős részét. Ezután megszülettek a bánya első, nittekkel biztosított útjai: Fakír, Baritos, Big Pussy, Róz. Illik tudni, hogy az akkoriban „Baritos”-nak elkeresztelt utat a készülő bányába látogató jó barát, Kiss Péter építette ki. Az út ma a Kancsendzöngán 2013-ban, tragikus körülmények között elhunyt kiváló hegymászó nevét viseli: in memoriam Kiss Péter. A szomszédos út társa, Erőss Zsolt emlékét őrzi.

Az amúgy is eseménydús felújítás története 2013-ban januárjában új fordulatot vett, amikor Tiboldi András és Babcsán Gábor hosszú évek elteltével ismét ellátogatott a bányába. Miután drótkerítés és szeméthalmok helyett a megújuló bánya szívet melengető látványa fogadta őket, nagy örömmel fogtak hozzá a meglévő utak mászásához, majd az addig érintetlen falfelületeken keresgélték a feljutás lehetőségét. András már ekkor eltökélte, hogy felkutatja az itt tevékenykedő mászókat. Számos sikertelen kísérlet után egy nittre függesztett pillepalackposta jelentette az utolsó reményt. Végül létrejött a találkozás és András is bekapcsolódott a munkálatokba.

2013 elejétől 2014 tavaszáig a háromfősre bővült csapat a feltáratlan falfelületek veszélytelenítésével, az új útvonalak kidolgozásával, végül a rozsdamentes standok és biztosítópontok elhelyezésével foglalatoskodott. Mindeközben elkészítették a bánya rehabilitációjának részletes dokumentációját és az engedélyezési kérelmet, melyet Kovács Tamás közbenjárásával juttattak el a hatósághoz.

A sors fintora, hogy a várva várt engedély kiadásának napján, 2014. március 17-én súlyos lopás történt a megnyitásra váró mászóiskolában. A közelben tartózkodó szemtanú elmondása szerint a ……….tolvaj…………. viselt és hátán nagy málhazsákkal ereszkedett be a falba, ahonnan a lánccal és csavaros karabinerrel ellátott standok jelentős részét és számos nittet vitt el, így amellett, hogy súlyos anyagi kárt okozott, a falak birtokbavételét is késleltette. Tetézte a bajt, hogy április 6-án vagy 7-én újabb lopás történt.

A veszteségeket, ha nehezen is, de sikerült pótolni, így mára a három évig tartó, szívós munka eredményeképpen a mészkőfalakon 22 önálló, II-VIII-as nehézségű, elől mászásra alkalmas, technikás út vezet.

Végül, de nem utolsó sorban fontos megemlíteni, hogy a szükséges eszközök beszerzése nem lett volna lehetséges az önzetlen, baráti háttércsapat segítsége nélkül. Barnaföldi Gábor Gergely, Csáki István, Kovács István, Kudó István, Mikóczi Balázs, Nádasdi Oszkár, Dr. Schümekhy Zsombor, Szabadka Péter (Hegyisport Club), Dr. Szász László és Zih József (explo.hukitartó támogatásának is köszönhető, hogy az új utak elkészülhettek.

Vegyük hát birtokba a Kis-Sváb-hegyi kőfejtőt, és sáfárkodjunk okosan a ránk bízott, pótolhatatlan értékkel!

A kőfejtő történetével valamint a mászóiskolában zajló sporttevékenységgel kapcsolatos információkat, építő jellegű észrevételeket a kshkofejto@gmail.com  e-mail címre lehet elküldeni.

Baráti üdvözlettel: K-S-H Triumvirátus: Márkusz Roland, Tiboldi András, Vladár Tamás”