Mászóteljesítmények értékelése 2018

Idén lesz a harmadik éve, hogy pontozással értékeljük az általatok beküldött mászónaplókat, és a legeredményesebb sportolóinkat az egyesület által fizetett szállásköltséggel díjazzuk a táborainkban. Ezt a hagyományt visszük tovább idén is, és 2018-ban is lesz lehetőségetek megmérettetni magatokat a mászónaplótok beküldésével!


Összeültünk, a korábbi mászóverseny pontozási algoritmusát átbeszéltük, és némiképp módosítottuk, valamint a mászóverseny helyett a mászóteljesítmények értékelése elnevezés mellett tettük le a voksunkat – tükrözve azt a gondolkodást, hogy a tradicionális alpesi mászásra nem mint kompetitív sportra tekintünk, hanem sokkal inkább a tiroli deklarációnak megfelelő szemlélettel, amely szerint a hegymászás saját határaink kitolásáról szól.

A pontozással az volt a célunk, hogy a tradicionális alpesi mászást díjazzuk, és továbbra is ösztönzőleg hasson az egyesületi sportéletre. Ennek megfelelően az alábbi általános szabályok érvényesek:

  • A pontozás egy egyszerű, az alább ismertetett transzparens algoritmussal történik, a mászónaplók alapján.
  • Egy évben egy út csak egyszer pontozható – a szériázott utakat edzésnek fogjuk fel, és az ismétléseket ki fogjuk szűrni.
  • Az egy kötélhosszas sportutak is értékeltek ugyan, de viszonylag alacsony pontszámmal. Ebben az ágban a nehézséggel lehet eredményesnek lenni.
  • A mászás különféle ágait egy kategóriaként értékeljük – nincsenek kategóriák, leszámítva a férfi-női megosztást.
  • A téli mászást és az alpesi mászást a pontozásban egy arányaiban nagy szorzó bevezetésével értékeljük.
  • A free solo mászást nulla ponttal vesszük figyelembe – nem kívánjuk a mászás ezen ágát ösztönözni annak szükségtelenül kockázatos volta miatt.
  • Minden esetben a kalauzban leírt paraméterekkel kell számolni a pontértéket, így a kötélhosszak száma, nehézség, stb. esetén minden esetben a kalauz a mérvadó!

És akkor lássuk az algoritmust! Mielőtt azonban belebonyolódtok az értelmezésbe, segítségül találtok itt egy táblázatot.

Nehézség

A pontérték alapját az út nehézsége adja. Ez az UIAA skála szerint lesz figyelembe véve, mégpedig négyzetesen.
Így például az UIAA V értéke 25 (5 a négyzeten), az UIAA VI értéke 36 pont (6 a négyzeten). Az egész fokozatok közötti +/- módosítások 0.33 pontértékkel módosítják a tényezőt. Így például egy V+ pontértéke 28,4 pont lesz (5,33 a négyzeten).
Mesterséges mászás esetén az A fokozattal növelt érték lesz a négyzetre emelés alapja.
Így tehát például egy V A1-es út UIAA VI-nak felel meg, és 36 pontot kap, egy VI A2-es út pedig egy UIAA VIII-as útnak, és 64 pontot kap.

Az út hossza

Az út hossza alatt a kötélhosszak számát értjük és ez egy szorzóval módosítja a pontértéket.
1 és 4 kötélhossz között a szorzó egy ponttal nő minden addicionális kötélhossz után, tehát egy 1 kötélhosszas út szorzója 1, egy két kötélhosszas út szorzója 2 stb. egészen 4-ig. Onnantól kezdve a szorzó kettővel nő minden addicionális kötélhossz után. Vagyis egy 5 kötélhosszas út szorzója 6, egy 6 kötélhosszas út szorzója 8 és így tovább.

Biztosíthatóság

A biztosíthatóság módja szintén szorzóval módosítja az eredeti pontértéket.
Egy trad út pontértéke 1. Egy sport út, amely végig van nittelve, 0,5 szorzót kap. Egy clean út, vagyis amelyben sem szög, sem nitt nincs, maximum a standban, kap 1,5 szorzót.
A homokkövön mászott minden út clean útnak számít a nehézkes biztosíthatóság miatt.
Az alpesi trad út pontértéke 2 – vagyis azok az utak, amelyek beszállója 1500 m felett van, trad, és legalább 5 kötélhosszas, automatikusan megkapják a legmagasabb szorzót.

Mászás módja

Számít, hogy az utat a parti hogyan mászta, és abban a pontozott mászó hogyan vett részt.
Végig hátul mászott út szorzója 0,5
Végig elöl mászott út szorzója 1,25
Váltva mászott út pedig 1-es szorzót kap.
A biztosított szólómászás szorzója 1,5, a free szóló mászás szorzója viszont 0 lesz!

Évszak

Újdonságként megjelenik az évszak szorzó is, amely alapvetően módosítja a pontértéket.
Téli mászás esetén a pontértéket 2-vel szorozzuk. Minden egyéb esetben marad az 1-es szorzó.
A téli mászás definíciójának alapja a mászás dátuma – december 1 és március 31 között mászott utak az északi féltekén téli útnak számítanak, és természetesen csak az alpesi több kötélhosszas utak esetén számít ez a szorzó.

Tájolás

A mászott út fekvése alapján szintén módosul az alap pontszám.
Kétszeres pontértéket, vagyis egy 2-es szorzót kapnak az északi falas utak. Északi falnak minősül minden, amelyben nincs benne a “dél” kifejezés – tehát a keleti, északkeleti, északi, északnyugati és nyugati falak mind északi falnak minősülnek. Minden egyéb déli falnak minősül, és 1-es pontértéket kap.
Természetesen ez a szorzó is csak alpesi több kötélhosszas út esetén érvényesül.
Ezen túlmenően a jégmászás minden esetben északi falnak minősül.

Még egyszer: a pontozást összefoglaló táblázatot itt találjátok!

A mászónaplóban természetesen nem kötelező az összes paraméter kitöltése. Kötelező paraméterek a nehézség, a hossz, a biztosíthatóság és a mászás módja. A többi opcionális – ha be van írva a naplóba, és az adott útra érvényesíthető, akkor értékeljük, amúgy 1 az alapértelmezett szorzó.

Idén publikálunk egy pontozás kalkulátort is, amelyben ellenőrizhetitek a pontokat. jövőre pedig szeretnénk, ha egységes mászónapló sablonba küldenétek be az útjaitokat, megkönnyítve ezzel a kiértékelést. A sablonban is majd egy beépített függvény a paramétereknek megfelelően azonnal meg fogja mutatni a pontértéket, így nyomon követhetitek a pontjaitok számának alakulását. Ezen a sablonon azonban még dolgozunk.

A pontértéket illusztráló kalkulátort hamarosan itt publikáljuk

Szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy tökéletes és tökéletesen igazságos pontozás nem létezik! Igyekeztünk, hogy a pontozás tükrözze azt a szemléletet, amelyet a klubban érvényesíteni szeretnénk, és ennek megfelelően dolgoztuk ki – ennek megfelelően kérlek, fogadjátok el, és építőleg kritizáljátok!

A beküldés határideje az év vége, azaz 2018.12.31.

A naplókat megszokott módon a maszonaplo(kukac)excelsior.hu címre küldhetitek