Marokkó Trad mászótábor

Időpont
2023.01.20 - 2023.01.27
Egész napos

Helyszín
Tafraoute

Kategóriák


Ez a túra egy igazi csemege a trad szikla- és hegymászás szerelmeseinek. Az Anti-Atlasz (Marokkó) szikláin, Tafraoute környékén számtalan trad, vagyis saját köztesekkel mászható út van, melyek igen változatos nehézségűek és hosszúságúak. De egy közös biztos van bennük: még elvétve sem találsz az utakban nitteket vagy régi szögeket. Cserébe az itthoni hideg ellenére kellemes 18 fok körüli klímán mászhatsz a szinte érintetlen sziklán.

received_1021404515924433k

Tetszőleges nehézségű (legkönnyebbtől a valóban nehézig) utak vannak itt és ezekhez kalauzok is rendelkezésre állnak. A kőzet kvarcit, ami nagyon jól tapad, elég stabil, gazdag formavilágú, többnyire jól biztosítható és pozitív fogások jellemzik.

„Kristályos kőzeteinek lepusztult formái azonban remek túrahelyszíneket és sziklamászóhelyeket tartogatnak a számunkra. A Tafraout környéki gránitvidéken a hazánk tájait jól ismerő természetkedvelő számára ismerős felszínformákkal találkozunk. A Velencei-hegységből ismert ingókövek vagy „gyapjúzsákok” kialakulása a gránit pusztulásával, aprózódásával és mállásával hozhatók összefüggésbe, amely során gömb, ellipszoid és zsák alakú formák képződnek. Ugyanennek a folyamatnak köszönhető a Tafraout körüli gránittömbös vidék is…”

Olyan trad mászóknak ajánlott, akik magabiztosan építenek saját köztesekből standokat és másznak trad utakat úgy, hogy a szikla érintetlen. Néhány részlet:

  • Páronként egy poggyászt érdemes venni a jegyhez.
  • Két NAGYON JÓ mászókalauz áll rendelkezésünkre.
  • Mászás logisztikája: az utakhoz, területi egységekhez reggelente autózni kell, néha akár több mint egy órát is.
  • A felszerelést indulás előtt átbeszéljük, de teljes trad rack kell és érdemes hozni ereszkedőgyűrűt bőségesen. Semmit nem lehet pótolni, nincsenek ilyen jellegű boltok.
  • Élelmiszert lehet venni helyben, nem drága és még finom is. Ha kell, nasit vihetünk itthonról.
  • Mentés, térerő, más emberek nincsenek.
  • Nagy a hőkülönbség hajnal és nappal között, de száraz sziklás utakra érdemes készülni.

Időpont: 2023. január 20–27.
Utazás: repülővel, illetve bérelt autó(k)al a Bécs–Agadir–Tafraoute–Agadir–Bécs vonalon
Szállás: Les Amies Hotel (Place Moulay Rachid, Tafraoute 85450, Marokkó)
Költségek (előzetes kalkuláció alapján, 1 fő részére): repülőjegy, autóbérlés, szállás, élelem: 170.000,- Ft.

Tafraoute a berberek és tuaregek találkozóhelye volt a sivatag és a hegyvidék határán. Nagyon érdekes a kultúrája, nagyon kedvesek az emberek, finomak az ételeik, érdemes egy kevés időt a bazárra, a városkára is szentelni. Nem mellesleg pihenőnapon lehet nittelt utat mászni a város határában grániton.

Jelentkezési határidő: 2022. december 16.
Létszám: 20 fő
További információk és jelentkezés: Klein Dávid david.klein(kukac)expeditions.hu

Résztvevők

Foglalás

Be kell jelentkeznie, vagy regisztrálnia a foglaláshoz.