Szintfelmérő terepfutás

Időpont
2021.12.04
08:00 - 09:10

Helyszín
ABC

Kategóriák


Esemény időpontja: 2021.12.04. 8:00
Jelentkezési határidő: 2021.11.27. 23:59
Jelentkezés: https://bit.ly/2YIMzgp

Most, hogy a téli mászószezon előtt állunk, ideje számot vetni, hogy a nyári edzések mennyire készítettek fel minket a téli Tátra próbatételeire. Emiatt invitálunk minden lelkes tagunkat, aki akár önállóan, akár az Excelsior tanfolyamainak vagy táborainak valamelyikén szeretne mászni télen.

A terep a Visegrádi-hegység peremén meredek csúcsok leküzdésével van tarkítva. Igazán hegymászónak való vidék. A táv 12,7 km, mindössze 571 méter szintemelkedéssel. Tehát a szintfelmérés minden szempontból adott 🙂 Az esemény nem verseny, mindenki a saját tempójában teljesítse. Csak saját magunkkal kell megküzdeni. Higgyétek el, az is bőven elég lesz.
Az útvonal végig jelzett turistaúton halad. A kereszteződéseknél jól nézzétek meg, hogy merre van a következő turistajelzés! Egy-két radikálisabb irányváltásnál szalag lesz kihelyezve.

Gyülekező: reggel 7:45-kor a Lajos-forrási út alsó elágazásánál a parkolóban https://bit.ly/3CaZaq7
Rajt: 8:00-8:30 óra között.

Szintfelmérő futás

Az útvonal leírása:
A zöld jelzésen indul, nem sokkal utána jobbra fordulva a sárga kereszt jelzésen futás a völgyben felfelé. A völgy közepén jobbra lefutás a sárga kereszten a patakhoz, majd felkapaszkodás a patakvölgy falán. Itt több kidőlt fa képez majd természetes akadálypályát. A völgyből kiérve az erdészeti úton haladunk. Majd újra ösvényen, amíg jobbra fordulva rácsatlakozunk a sárga jelzésre. Ezen futva keresztezzük röviden a Lajos-forráshoz vezető műutat. Az erdőből aztán kiérünk a Lajos-forráshoz közeli rétre, aminek bal oldalán felfutva, az erdészháznál balra fordulva átfutunk a parkoló alatt. Aki úgy gondolja, itt a Lajos-forrás vizével tudja szomját csillapítani.
A műúton keresztbe futva, az erdészeti útról a parkolást jelölő tábla után balra lemenő sárga kereszten futunk. Itt hosszan lehet tempót szedni. Sokat futunk a S+-on, majd a Hubertus ház mellé érkezve élesen felfele jobbra kanyart veszünk a zöld háromszögre. Kis idő múlva hirtelen jobbra tartva meredeken indul a kihívás. A Kis- és Nagy-Csikóvárak megmászása küzdelmes, erőbeosztást igényel. Mindig van egy következő csúcs. Az ösvény a hegy gerincén vezet. A Nagy-Csikóvárról miután lefutottunk elcsendesedik a terep, és útkereszteződéshez érünk. Továbbra is a zöld háromszögön tartunk ami egy salakos út elött balra megy egy erdészeti úton. A zöld háromszög rövid idő múlva jobbra felkanyarodik és még az utolsó emelkedő megtételére késztet a Bölcső-hegyi kilátóig. A kilátóból a zöld háromszögön meredeken lefutunk. Itt inkább lassabban haladjunk, mert köves, gyökeres a terep, meredek keskeny ösvényen, ami a Lajos-forráshoz visszatér. A Lajos-forrástól a már ismert sárga jelzés mentén a réten lefutunk, majd keresztezzük a műutat. Végig a sárga jelzésen haladunk az erdészeti úttal párhuzamosan, majd azt elhagyva balra lekanyarodunk. Az utolsó irányváltásnál továbbra is a sárga jelzést kell követni jobbra felfutva a Kőhegyi menedékházig, ahol minden Excelsior tag a klub vendége egy szomjoltó teára. Cél.
Futás után a Kőhegyről a zöld jelzésen közösen lemegyünk a parkolóba.

Rövid itiner:
Zöld > jobb S+ > jobb S+ völgybe > jobb S > műút át > rét bal > bal S+ > éles jobb Z∆ > jobb meredek gerinc > csúcsok > bal Z∆ > jobb fel Z∆ > csúcs > le forrás > bal le S > rét > műút > erdészeti út bal S > kereszteződés jobb S > Kőhegy
Az útvonal trackje és térképen való megjelenítése itt érhető el: https://bit.ly/3HjjeKV

FIGYELEM!
Azoknak akik terveznek a Mix mászó alaptanfolyamra jelentkezni, kötelezően ajánlott ezen a futó edzésen részt venniük. Mind az oktatóknak, mind saját magatoknak jó jelzés: a tempó alapján látjuk, milyen erőnléti szinten vagytok. Ezután tudunk segíteni a felkészülésben. Azon mix mászóra jelentkezők, akik 1ó40p-en belül teljesítik (átlag 8:00 perc/km tempó), nagyobb eséllyel nyernek felvételt a tanfolyamra. Nevezhetnénk beugró kompetencia felmérésnek is, de nem akarunk senkit sem elrettenteni 🙂 Kérjük, hogy a tanfolyamra készülők telefonnal vagy órával rögzítsék futásukat, hogy a tanfolyamra jelentkezéskor meg tudják osztani az oktatókkal.

Kérjük, hogy a résztvevők az ezen a linken elérhető táblázatba írják be nevüket és a tervezett futó tempójukat. A tempó csak amiatt szükséges, hogy a lassabbak induljanak előbb, így közel együtt fogunk megérkezni a Kőhegyi házhoz.

A senkit nem hagyunk hátra elvet szem előtt tartva Dávid és Lupo sereghajtóként, az utolsó induló után rajtol.

Kötelező felszerelés:

  • futócipő (ajánlott erősen bordázott terepfutó cipő),
  • feltöltött telefon (gond esetén hívható: Kocsis Dávid +36-70-3616729).

Ajánlott: igény szerint ivózsák vagy ivópohár.

Aki a kutyáját is hozza megmozgatni, az kérjük tartsa tiszteletben a környezetét. A kutyát tilos elengedni! Pórázon vagy futóövhez rögzítve szabad csak vezetni. A kutya viselkedéséért a gazdája felelős.

Kellemes futást kívánunk!