Wildspitze


ÉSZAKI FAL

2003. július 13-án (vasárnap) a Pechtol Balázs – Barta Richárd kötélpáros, valamint a dr. Mészáros István – Kovács Gergely kötélpáros egyaránt sikeresen mászta meg a Wildspitze északi jégfalát (dőlésszöge 50-55 fok, falmagasság: kb. 300 méter). A hegy Ausztriában (Tirolban), az Ötz Alpokban található, 3768 m magas (Ausztria második legmagasabb hegye).

 

A túra rövid leírása 

Indulás július 11-én péntek reggel 8 órakor Budapestről autóval, érkezés du. 16.30-kor a Pitztal végén található Mittelbergbe. Még aznap felmenet a Taschachhaus-hoz (2432m), ahol alvás sátorban a ház melletti füves placcon.

Másnap, július 12-én felmenet a Taschach-gleccser mentén egy 3017m-en található gleccsertóhoz, ahol ideális sátrazási lehetőség van. Délután szieszta, főzés, evés, gyönyörködés a panorámában, erőgyűjtés a másnapi mászáshoz.

Július 13-án, vasárnap kelés hajnali 3/4 3-kor, reggeli, majd gleccsertúra a fal lábához (kb. 400-450 m szint, légvonalban viszont meglehetősen hosszú távolság. Kb 8-8.30-ra vagyunk a fal alatt, kb. 3500 méteren. Itt pihenő, majd beszállás. Az út kulcsa a haránthasadék átmászása, amit jelenleg a fal közepén húzódó, függőleges irányú sziklaorr alatt lehet eszközölni. Kellemetlen élmény, hogy noha a fal északi tájolású, oldalról, majd felülről bár, de mégis megsüti a nap! Ez kőhulláshoz vezet, Barta Ricsi bal lábtövét el is találja egy jókora kő. Szerencsére az ütés nagy részét felfogta a bakancsszár, de kijut belőle a lábnak is (a vérzés ellenére Ricsi folytatja és végigmássza az utat).
Egyértelművé válik, hogy a sziklaorr alól minél sürgősebben ki kell harántolni az attól egyébként jobbra vezető direkt útba (ez volt a célunk, de a haránthasadék miatt nem lehetett rögtön alatta beszállni). Itt aztán élménymászás a napsütéstől kissé megolvadt tetejű, de összességében megfelelően szilárd jégen. Standok és köztesek bizalomgerjesztően tartó jégcsavarokból. Az út összesen 7 kötélhossz (a harántolást is beleértve).

Lefele menetben a megolvadt gleccseren Kovács Gergő egy rejtett gleccserhasadékba zuhan, szerencsére azonban összekötve mentünk, így Mészáros István annak rendje szerint megtartotta az esést, Gergő pedig önerejéből kimászott.

Július 14-én hétfőn táborbontás, este 19 órakor indulás haza autóval, megérkezés hajnali 4-1/2 5-kor Budapestre. Reggel pedig kezdetét veszi a munka.

Hasznos holmik:

– a Taschachaus telefonszáma: +43-54-13-86-239

– az út  leírása:  www.bergsteigen.at

dr. Mészásros István

Excelsior SE